Ce incorporabile au consumul mai mic?

Daca pana acum cativa ani ne interesa mai putin consumul aparatelor si echipamentelor din bucatarie, odata cu criza energetica si cresterile de preturi la energie a crescut interesul pentru incorporabilele cu consum redus, fiecare gospodarie incercand sa isi optimizeze costurile.

Exista doua forme de energie la care putem avea acces in mediul casnic: gazele si energia electrica. Functie de disponibilitatea acestora facem echiparea bucatariei iar daca avem avem acces la ambele trebuie sa alegem daca vom opta pentru gatitul la gaze, mai lent dar mai econom sau vom opta pentru gatitul electric, mai eficient, mai modern mai rapid dar si mai scump.

Clasa energetica

Daca planuiti sa va orientati dupa eticheta energetica nu va fi suficient. Eticheta energetica stabileste clase pe o scara de la A la G, functie de cantitatea de energie consumata, A insemnand cel mai mic consum iar G cel mai mare consum. Aceste standarde au fost impuse in 2021 pentru a inlocui vechile standarde de la A+++ la D. Desi noile reglementari au fost adoptate pentru a elimina confuziile, acestea creeaza de fapt confuzii in perioada de tranzitie.

Sincer, stiti ce inseamna aceste clase energetice si ce reprezinta ele in cazul Plitelor si cuptoarelor incorporabile? Sau cum au fost modificate? Ceea ce stim toti este faptul ca o clasa energetica  mai mica inseamna si un consum mai mic, dar ignoram consecintele acestui fapt si nici nu ne intrebam de ce nu exista plite incorporabile cu clasa energetica A+++.

Noile clase energetice adoptate in Europa. Aspectul etichetei noi comparativ cu cea veche.
Noile clase energetice adoptate in Europa. Aspectul etichetei noi comparativ cu cea veche.

Veti observa ca uneori in specificatii nici nu mai este trecuta clasa energetica, dar acesta nu trebuie sa fie un inconvenient pentru dumneavoastra. Pana la urma este normal ca o plita sau un cuptor sa aiba o clasa energetica inferioara daca este de putere mai mare. Optimizarea consumului se face oricum din utilizare, consumul fiind direct proportional cu puterea la care echipamentul este folosit, nu cu puterea maxima totala a acestuia.

Un standard mai mic inseamna practic un produs de putere mai mica, ceea ce nu va ajuta neaparat, iar eficienta energetica in bucatarie este mai complicata, aceasta depinzand de mai multi factori pe care ii vom discuta in cele ce urmeaza.

In cazul in care optati pentru incorporabile, cel mai mare consumator din bucataria dumneavoastra va fi plita incorporabila, nu cuptorul asa cum majoritatea utilizatorilor cred. Din cauza aceasta vom incepe cu plita.

Plita incorporabila

Inainte de asta as dori sa lamurim una dintre problemele plitelor, indiferent de tip, anume problema transferului de caldura de la incalzitorul zonei de gatire la vas.

Zona de gatire a unei plite incorporabile emite un flux de caldura sau, in cazul plitelor cu inductie de energie, care este captat de vasul in care se gateste. Numai ca nu exista transfer perfect si la acest transfer o parte din energie se risipeste, fiind difuzata in mediul prin aer sau prin elementele constructive ale plitei.

Considerente privind transferul de caldura la vasul de gatire

Aici apar trei situatii distincte, cu efecte diferite:

 1. In cazul plitelor electrice cu temperatura controlata, un transfer redus de caldura catre vas (contact imperfect, forma convexa sau concava a fundului vasului, strat izolant termic depus in timp, etc) incetineste racirea arzatorului si ca urmare pe langa reducerea randamentului se inregistreaza si o usoara  reducere a consumului. Acest fenomen se intampla datorita faptului ca plita va regla puterea de functionare pentru a mentine o temperatura constanta a zonei de gatire, iar daca nu mai exista transfer termic aceasta nu se va mai raci la fel de repede.
 2. In cazul plitelor cu gaz si al plitelor electrice nestabilizate termic, datorita faptului ca plita va functiona la o putere prestabilita indiferent de temperatura zonei de gatire, un transfer deficitar intre vas va duce la supraincazirea zonei de gatire in cazul plitelor electrice sau la disiparea caldurii in mediul ambiental, in cazul plitelor pe gaz. Consumul va fi la fel de mare, constant, chiar daca energia este pierduta.
 3. In cazul plitelor cu inductie, nu se produce in transfer de caldura intre plita si vas ci un transfer de energie. Din aceasta cauza aveti nevoie de vase speciale pentru acest tip de plita, vase care sa fie confectionate sau sa aiba in baza lor materiale cu proprietati magnetice, in speta fieroase. Izolarea termica a vasului fata de plita nu are niciun efect dar folosirea unui vas nepotrivit va avea consecinte evidente asupra eficientei, dar, de obicei, consecintele asupra consumului vor fi mai mici. Puterea consumata depinde intr-o masura mai mare de curentii efectiv indusi si convertiti in vasul de gatire decat de fluxul de energie generat.

Am discutat in mai multe articole anterioare despre eficienta gatitului pe cele trei tipuri de plite si sunt cateva amanunte pe care va trebui sa le amintesc si aici:

 • Desi gatitul electric pe plite cu rezistor (clasice sau vitroceramice) este considerat cea mai eficienta forma de gatit datorita faptului ca toata energia electrica este transformata in caldura, transferul termic catre vas nu este totdeauna cel mai eficient, deci eficienta va depinde de vasul utilizat pentru gatire, inclusiv de planeitatea fundului acestuia. Clasa energetica afisata pe eticheta nu ia in considerare acest transfer!
 • Desi plita cu inductie ofera cel mai bun transfer temic catre vas, are si ea pierderi datorate incalzirii circuitelor electronice si sistemului de racire si, in plus, necesita vase speciale care trebuiesc si ele achizitionate daca nu le aveti deja. Cu toate astea, este cel mai rapid si eficient mod de gatire, indiferent de clasa energetica.
 • Desi plita cu gaz este considerata a avea cea mai mica eficienta de gatire datorita faptului ca transfera caldura catre vas prin intermediul aerului, deci o parte insemnata din energia termica este disipata in mediul ambiental pe langa peretii vasului, ofera totusi cea mai versatila forma de gatit, pretabila pentru orice tip de vas si orice tip de preparat. Este singurul tip de plita care produce transfer termic prin intermediul aerului si catre peretii laterali ai vasului de gatit. Deci folosirea unui vas al carui fund nu are planeitate, nu reprezinta o problema.

Ce conteaza de fapt cel mai mult la o plita, in noile conditii, pentru confortul in bucatarie si pentru siguranta familiei?

In primul rand ar conta continuitatea, adica posibilitatea de a gati in orice conditii, chiar si atunci cand exista o avarie la una dintre retelele de energie. Deci o plita mixta ar fi de preferat, dar plitele mixte sunt mai scumpe si, uneori, chiar mai dificile in exploatare. Modelul recomandat mai sus este unul dintre cele mai practice dar are si un pret pe masura…

In al doilea rand ar conta costul cumulat pe termen mediu si lung. Aici nu mai incape discutie, cu toate scumpirile din ultima vreme, cea mai ieftina forma de gatit la plita este gatitul cu gaz. Desi transportul gazelor este mai costisitor, este normal ca pretul gazelor sa fie mai mic, ganditi-va numai ca energia electrica inca este produsa (partial) si din gaze, nu invers. Deci, daca se vor scumpi gazele, se va scumpi garantat si energia electrica.

In al treilea rand ar conta versatilitatea, cum am spus la inceput, plita pe gaz este cea mai versatila.

Functie de forma de energie la care aveti acces, exista urmatoarele doua situatii:

 1. Aveti acces si la reteaua electrica si la reteaua de gaze sau sunteti dispus sa gatiti la butelie. In aceasta situatie va recomand cu caldura plita pe gaz iar pentru situatiile de urgenta, cand se termina butelia sau daca sunt gazele intrerupte, sa aveti pregatita o plita cu inductie portabila.
  Alternativa ar fi o plita mixta, daca bugetul va permite si daca nu o gasiti incomoda.
 2.  Aveti acces doar la reteaua electrica. In aceasta situatie, daca nu doriti sa gatiti la butelie, va recomand o plita incorporabila cu inductie. La aceeasi putere consumata, aceasta are in majoritatea cazurilor o eficienta de gatire mai buna comparativ cu plita vitroceramica. Pentru situatiile de urgenta va puteti pregati cu un aragaz de camping cu butelie de unica folosinta sau cu butelie GPL reincarcabila, daca sunteti genul care pune raul inainte…

Cuptorul incorporabil

Veti fi dezamagiti, aici nu am absolut nimic nou de spus. Cel mai bun cuptor incorporabil ramane cuptorul electric iar singurul atuu al cuptorului pe gaz, anume costul redus al gazelor, se diminueaza datorita eficientei scazute.

Flacara nu poate sa arda fara oxigen, deci orice cuptor pe gaz va avea partea inferioara deschisa, ceea ce inseamna ca o mai mare parte din caldura produsa de arzator va fi disipata in mediul ambiental, in comparatie cu un cuptor electric.

Cuptorul pe gaz nu poate mentine o temperatura constanta de coacere precum un cuptor electric. Mai mult, reglarea flacarii, deci a puterii, nu este atat de exacta la cuptorul pe gaz.

Puterea insumata a tuturor rezistorilor unui cuptor electric nu se compara cu puterea cumulata a tuturor rezistorilor unei plite electrice, deci cel mai mare consumator este plita electrica, nu cuptorul electric. Asta inseamna ca, cel mai probabil, nu veti avea nevoie de un circuit electric dedicat, puteti alimenta cuptorul de la instalatia electrica pe care o aveti deja in bucatarie.

Deoarece cuptoarele electrice moderne permit reglarea temperaturii de coacere, rezistorii de incalzire nu vor functiona continuu, isi vor adapta puterea pentru a mentine o temperatura constanta in incinta de gatire, deci si consumul va fi unul dinamic, devenind mai mic.

Nu in ultimul rand, faptul ca gatiti preparatele de la cuptor intr-un mediu curat si nu plin de gaze de ardere, e un mare avantaj oferit de cuptorul electric pentru familia dumneavoastra.

Deci, in ciuda faptului ca gatitul pe gaz este mai ieftin, eu recomand cuptorul electric, bineinteles mai putin in situatia in care gospodina doreste contrariul, datorita retetelor specifice pe care le prepara sau datorita altor considerente. De remarcat si faptul ca la cuptoarele cu gaz oferta este mult mai mica iar preturile nu sunt in mod evident mai atragatoare.

Inchei prin a va spune ca toate cele scrise mai sus sunt doar niste considerente si doar dumneavoastra puteti si sunteti indreptatitit sa decideti ceea ce veti pune in propria bucatarie.

Gatitul pentru familie este important iar, in conditiile cresterii preturilor la energie pe fondul crizei energetice, poate fi o provocare atunci cand se face echiparea bucatariei cu incorporabile. Pregatiti-va bucataria pentru viitor, imbunatatiti siguranta si confortul familiei!

Daca acest articol a abordat anumite aspecte tehnice mai putin cunoscute sau nu ati inteles pe deplin fenomenele din spatele lor, este suficient sa retii ca:

In cazul plitelor:

 • Cel mai ieftin si versatil mod de gatire la plita este gatitul pe gaz,
 • cele mai mici pierderi le au plitele cu inductie.

In cazul cuptoarelor:

 • Diferenta de cost de la gatitul pe gaz la gatitul electric nu este la fel de mare ca in cazul plitelor,
 • gatitul la cuptor electric este mai curat, se face la temperatura controlata si cu pierderi mai mici de caldura.

Deci, indiferent de situatie, gatitul pe gaz este cel mai ieftin dar, in cazul cuptoarelor, diferenta de cost este mai mica iar electricitatea aduce si alte beneficii.

Lasă un Răspuns

Te rog copiaza acest cod Csnmu0 cu copy-paste in casuta de jos: