Care sunt avantajele plitelor mixte? Top 3 plite incorporabile mixte

Plite incorporabile mixte sunt numite acele plite care combina doua tipuri de arzatoare, indiferent de energia pe care o folosesc. Ideea de a cumpara o astfel de plita trebuie sa fie bine justificata de avantajele pe care aceasta le poate aduce fata de o plita clasica, cu inductie, vitroceramica sau pe gaz. Dar aceste avantaje sunt minime in cazul in care plita combina doua tipuri de arzatoare electrice, avantajul principal al plitelor incorporabile mixte fiind tocmai ideea folosirii oricarui tip de energie este disponibil la un moment dat.

Tinand cont de actuala situatie energetica in Europa, cand livrarile de gaze rusesti sunt sub semnul intrebarii, in cazul in care decideti sa va echipati bucataria cu o plita mixta e de preferat ca aceasta sa fie o combinatie intre electric si gaz, iar partea electrica sa fie potrivita pentru vasele pa care deja le aveti, sa nu fie nevoie sa schimbati si vasele de gatit.

Din aceasta cauza multi dintre utilizatori prefera sa opteze pentru plitele mixte cu trei arzatoare pe gaz si o zona de gatire vitroceramica, acestea asigurand posibilitatea de a gati electric cu orice tip de vas in situatiile de urgenta atunci cand gazele sunt oprite.

Utilizatorii mai pretentiosi insa, opteaza pentru plitele mixte care combina arzatoarele pe gaz cu zone de gatire cu inductie, chiar daca gatitul la inductie este mult diferit de gatitul pe gaz, acestia de fapt vor folosi tot timpul partea electrica, nu doar cand gazele sunt oprite.
Spre exemplu, pentru a castiga timp, pe inductie o oala de apa ajunge la temperatura de fierbere in doar cateva minute, dupa care gatirea poate fi continuata traditional,  pe plita pe gaz.

Iata trei dintre cele mai bune plite incorporabile mixte pe care le puteti cumpara pentru bucataria dumneavoastra, tinand cont de criteriile de mai sus:

3. Plita incorporabile mixta Gorenje KC621UUSC

Plita incorporabila Gorenje KC621UUSC, 4 Zone de gatit, 2 zone vitroceramica, 2 arzatoare, 60 cm, Sticla neagra

Vezi pretul

Pe cat de simpla pe atat de practica, acesta plita va pune la dispozitie doua arzatoare cu gaz si doua zone vitroceramice.

Arzatoare gaz

Cele doua arzatoare cu gaz sunt amplasate pe partea stanga a plitei, arzatorul mare fiind pe parte frontala. Singurul inconvenient al acestui mod de asezare este acela ca vasul plasat pe arzatorul mare ar putea incomoda accesul la vasul (mai mic) plasat pe arzatorul mic.

Plasarea butoanelor pe parte dreapta exclude orice posibilitate ca acestea sa se incalzeasca de la flacara, una din problemele comune ale plitelor pe gaz. Aprinderea electrica este integrata in butoane (cu o singura mana).

Zone vitroceramice

Cele doua zone de gatit vitroceramice sunt amplasate pe partea dreapta intr-un mod putin mai fericit, cu zona de gatire mai mica in fata. Acestea beneficiaza de indicator de caldura reziduala iar reglajul temperaturii se face in 9 trepte.

Nu beneficiaza de functii suplimentare, motiv pentru care aceasta plita ocupa locul 3 in clasament.

Avantaje:

 1. Pemite gatitul indiferent de forma de energie disponibila;
 2. Permite folosirea veselor de orice fel pe oricare dintre arzatoare;
 3. Butoanele nu se vor incalzi de la flacara, aceasta fiind una dintre problemele multor plite mixte.

Dezavantaje:

 1. Avand doar doua arzatoare pe gaz va poate obliga sa gatiti electric si cand puteti folosi gazele daca aveti nevoie de mai mult de doua arzatoare;
 2. Lipsa functiilor suplimentare pentru zonelede gatit vitroceramice.

De notat ca aceasta plita vine cu duze GPL montate, acestea trebuiesc inlocuite cu cele din pachet daca plita va fi racordata la reteaua de gaze.

2. Plita incorporabila mixta Bosch PSY6A6B20

Plita incorporabila Bosch PSY6A6B20, Vitroceramica mixta, 3 arzatoare, 1 zona de gatit, Gratare fonta, Negru

Vezi pretul

Aceasta plita de o simplitate uimitoare va pune la dispozitie trei arzatoare cu gaz si un arzator vitroceramic. Este ideala pentru cei care prefera gatitul pe gaze dar doresc si o optiune electrica pentru situatia cand sunt probleme la reteaua de gaze sau se termina butelia.

Arzatoare cu gaz

Cele trei arzatoare cu gaz sunt amplasate intr-un mod foarte inteligent, cu arzatorul mic in parte frontala. In felul acesta caldira disipata ctre butoanele de comnda va fi mai mica iar aranjarea vaselor va fi foarte comoda, vasul mare neimpiedicand accesul la vasul mai mic.

Gratarele sunt de fonta, individuale cu un design ce permit asezarea oricarui tip de vas. Vasele trebuiesc asezate centrat si nu este indicat sa folositi aragazul ca spatiu de depozitare, acest tip de gratare asigurand stabilitate doar vaselor asezate centrat pe suprafata arzatorului.

Arzatorul mare are puterea de 3 KW, cel mijlociu de 1,75 KW iar cel mic de 1 KW si toate cele trei arzatoare au un sistem de reglare a flacarii in 9 trepte si aprinderea pe buton (cu o singura mana).

Zona vitroceramica

Arzatorul vitroceramic este amplasat pe partea frontala in stanga, fiind foarte usor accesibil. Acesta are diametrul de 18 cm si dispune de 9 trepre de temperatura incalzirea facandu-se cu rezistenta radianta.

Are indicator de caldura reziduala dar nu beneficiaza de functii suplimentare, rolul lui fiind doar acela de a substitui arzatoarele cu gaz cand acestea nu pot fi folosite (s-a terminat butelia, sa zicem).

Avantaje:

 1. Permite gatirea indiferent de tipul de energie disponibil (daca sunt gazele sau electricitatea oprite);
 2. Pe oricare dintre arzatoare poate fi folosit orice tip de vas;
 3. Sistem precis de reglare a flacarii;
 4. Curatare usoara.

Dezavantaje:

 1. Nu are functii suplimentare pentru arzatorul vitroceramic;
 2. Gratarele nupermit depozitarea vaselor decat pe zonele de gatire.

Desi este o plita simpla, Bosch PSY6A6B20 indeplineste principala cerita a unei plite mixte: permite gatirea electrica daca sunt gazele oprite. Aceasta este o plita solida, foarte eleganta si foarte sigura in exploatare. Renumele brandului o recomnada!

1. Plita incorporabila mixta Teka IG 620 2G AI AL CI

Plita incorporabila Teka IG 620 2G AI AL CI, Mixta, 2 zone Inductie, 2 arzatoare Gaz, Touch control, Aprindere electrica, Gratare fonta

Vezi pretul

Pe locul 1 si cea mai spectaculoasa, aceasta plita imbina cele mai eficiente si celemai economice doua moduri de a gati – cu gaz si cu inductie – prin cele doua arzatoare cu gaz si cele doua zone de gatit cu inductie.

Arzatoare cu gaz

Cele doua arzatoare cu gaz sunt plasate pe partea stanga a plitei. Arzatorul mare, cu puterea de 2.8 kW este amplasat pe partea din spate iar arzatorul mic, cu puterea de 1 KW este amplasat in zona frontala. Accesul catre vase se va face usor iar caldura disipata catre butoane va fi mai mica, langa acestea aflandu-se arzatorul mic.

Gratarul din fonta este pe toata suprafata ocupata de arzatoare, si are grilaje in forme geometrice ceea ce va asigura o stabilitate sporita pentru vase de orice dimensiune plasate chiar si intre arzatoare..

Zone cu inductie

Cele doua zone de gatit cu inductie sunt plasate pe partea dreapta. Zona mare, cu diametrul de 21 cm este plasata pe partea din spate si asigura o putere de 1,5 KW. In partea din fata este o zona de gatit cu inductie cu diametrul de 14,5 cm si putere de 1,2 KW.

Comanda zonelor cu inductie se face dintr-un panou cu butoane tactile si afisaj LED care faciliteaza accesul la temporizator si reglarea puterii pentru fiecare zona in parte, protectie pentru copii, etc.

Avantaje:

 1. Permite gatirea indiferent de forma de energie disponibila;
 2. Combina cele mai eficiente doua moduri de gatire, cu gaz si cu inductie;
 3. Combina cele mai economice doua moduri de gatire;
 4. Are functii suplimetare pentru zonele cu inductie, oprire automata, cronometru.

Dezavantaje:

 1. Pe zonele cu inductie nu poate fi folosit orice tip de vas.

Lasă un Răspuns

Te rog copiaza acest cod qK2PR6 cu copy-paste in casuta de jos: