Reamenajarea bucatariei: ce se poarta in 2022?

Reamenajarea si utilarea bucatariei este una dintre cele mai costisitoare modificari pe care le facem in casa, acesta implicand reorganizarea spatiului si de cele mai multe ori modificarea instalatiilor de apa, canalizare si electrica. Din acesta cauza planificarea este forte importanta, dar chiar si asa cheltuielile vor depasi de cele mai multe ori bugetul planificat.

Bucatarie este forte importanta pentru familie, fiecare membru trecend pe acolo de cateva ori in fiecare zi si tot acolo se va reuni cel mai des familia. Asigurarea unui climat placut este benefica deci, nu numai pentru gospodina ci pentru intreaga familie.
Traind in secolul 21 nu se mai pune problema de igiena, care este absolut obligatorie intr-o bucatarie, ci mai mult se pune problema organizarii spatiului, alegerii mobilierului si electrocasnicelor care sa se potriveasca.

Daca pentru o bucatarie mica de garsoniera, unde spatiul este din start foarte ingust, nu avem prea multe optiuni si orice spatiu trebuie folosit, in cazul unei bucatarii mai mari posibilitatile sunt multiple si doar imaginatia este cea care impune limitele.

Fara discutie o bucatarie moderna este echipata in totalitate cu incorporabile. A trecut vremea aragazului de inox, a cuptorului pus pe blat sau pe mobila sau a masinilor de spalat inghesuite care pe unde.

Nimeni nu isi reamenajeaza si reutileaza bucataria fara a fi interesat de ce se poarta. Din acesta cauza alegera si achizitionarea mobilierului si a incorporabilelor trebuie facuta cu mai multa atentie, celelalte electrocasnice nedepinzand in mod asa de direct de mobilierul ales.

Tipuri de bucatarii

Exista in principiu trei modalitati principale de organizare a bucatariei, dupa modul in care sunt dispuse mobilierul, utilajele si accesoriile. Bineinteles, mai exista si bucataria amestecata, norganizata, sau combinatii ale celor trei.

Bucataria pe un prete

Bucatarie pe un perete

Acest mod de organizare se preteaza cel mai bine pentru bucatariile mici de forma paralelipipedica la care usa de intrare si geanul sunt diametral opuse, si este cel mai simplu de realizat. Dupa cum v-ati dat seama, pe un singur perete se vor regasi chiuveta, plita, cuptorul, blatul si dulapul, iar pe celalalt perete de obicei regasim masa si eventual inca o piesa de mobilier.
Acest mod de organizare este potrivit pentru familiile mai mici dar daca spatiul permite asezarea mesei in centru se preteaza si pentru familiile mai numeroase.

Bucataria L sau U

Bulatarie in forma de L

Bucataria in L este una dintre cele mai practice moduri de organizare si cea mai frecventa la bucatariile fara camara, ajutandu-va ca mereu sa aveti la indemana tot ceea ce va trebuie, dar obligatoriu trebuiesc folosite incorporabile.

De obicei pe una dintre laturi se alfa chiuveta, masina de spalat vase si un blat mic iar pe cealalta latura plita, cuptorul si blatul mare.
Masa va fi preferabil dispusa central iar putinele spatii libere de pe ceilati pereti sunt folosite pentru frigider si eventuale decoratiuni, restul fiind ocupat de usa fereastra si calorifer.

Mobilierul folosit este pe doua nivele, nivelul de jos fiind folosit pentru incorporabile si pentru stocarea veselei si ustensilelor iar nivelul de sus pentru tot ce se foloseste la gatit.
In cazul in care configuratia incaperii permite poate fi folosita si a treia latura, rezultand o bucatarie U.

Bucataria Insula

Bucatarie insula

Cea mai moderna, mai spectaculoasa si mai de „fițe” forma de organizare a bucatariei este bucataria insula. Acesta forma de organizare se potriveste numai pentru bucatariile foarte spatioase si este preferabil sa fie luata in considerare inca de la proiectarea locuintei, fiind necesara alimentarea prin pardoseala a echipamentelor, evacuarea prin tavan sau scurgere centrala pentru chiuveta.

Caracteristica principala a acestei bucatarii este deci faptul ca in mijloc are amplasat un corp modular de dimensiuni mari ce poate contine masa de servit, blatul si plita sau chiuveta (sau orice alta combinatie a acestora).

In cazul in care chiuveta este amplasata central, cea mai mare problema devine instalatia de alimentare cu apa si de scurgere, iar daca plita este amplasata central problemele vor fi legare de alimentarea prin pardoseala cu energie electrica si gaze precum si evacuarea, adica hota insula cu evacuare prin tavan sau cu recirculare.

Aceste modificari sunt foarte costisitoare, mai ales daca nu s-a tinut cont de ele inca din faza de proiectare a locuintei, dar nu sunt imposibil de realizat.

Bucatarie insula cu plita in centru
Un mare avantaj al acestei bucatarii este faptul ca permite amplasarea unui mobilier suplimentar pe peretii ramasi liberi, fie mobilier de hol fie mobilier pentru stocare.
Nu este o solutie ieftina, este chiar cea mai costisitoare, dar este si cea mai spectaculoasa!

Si mare atentie: daca aceasta forma de organizare nu este foarte bine gandita se poate intampla sa va treziti cu o bucatarie foarte incomoda pentru gatit, in care trebuie sa ocolesti de zeci de ori mobilierul central pentru a prepara un fel de mancare. Ca regula de baza, asigurati-va ca veti avea acces usor de la plita si cuptor la chiuveta si blat, si ca toate ustensilele si vasele de gatit vor fi la indemana.

Lasă un Răspuns

Te rog copiaza acest cod n8Q9ow cu copy-paste in casuta de jos: