Randamentul plitei electrice: ce inseamna si de ce este dat

Se tot discuta in ultima vreme despre randament dar aceste discutii sunt focusate pe eficientizare si, in principal, pe reducerea consumului. Dar in cazul plitelor electrice, despre care se stie ca sunt cei mai mari consumatori de electricitate dintr-o bucatarie, ce anume este acest randament, de ce depinde si prin ce se diferentiaza de cel al plitelor pe gaz?

Randamentul unei plite depinde de doi factori esentiali:

  • Randamentul de conversie – este randamentul cu care forma de energie primara (energie electrica sau gaz) este transformata in caldura.
  • Randamentul termic – este randamentul cu care caldura generata in urma convertirii este transmisa ctre vasul de gatire.

De ce este diferit randamentulplitei pe gaz?

Toata lumea spune ca randamentul incalzirii electrice este superior randamentului incalzirii pe gaz deoarece energia electrica este convertita in caldura fara pierderi. Este foarte adevarat dar in cazul gatirii sunt si alte elemente care influenteaza randamentul, nu doar randamentul de conversie a unei forme de energie in alta. Vom ignora acest randament pentru ca de fapt, la plitele de gatit conteaza mult mai mult randamentul termic: cat de eficient caldura este transmisa de la arzator sau zona de gatit la vas.

Gatirea pe gaz este de fapt gatire la flacara. Prin natura sa flacara creeaza curenti de convexie foarte puternici ceea ce duce la un flux permanent de aer fierbinte si gaze de ardere care se ridica deasupra arzatorului. Acest flux se loveste de vasele da gatit si le invaluie, dar fiind foarte intens o parte din el va fi disipata catre mediu ambiental, deci va fi perdut.

Acesta este si motivul pentru care la plitele pe gaz se incalzesc butoanele de control daca sunt amplasate in apropierea arzatoarelor mari si tot sin aceasta cauza in bucatarie temperatura creste mai mult decat daca s-ar folosi o plita electrica.

Marele avantaj al plitei pe gaz este faptul ca se preteaza pentru folosirea oricarui tip de vas, indiferent de forma, de material sau de dimensiune.

Spre deosebire de plita pe gaz, plitele electrice nu creeaza curenti de convectie atat de puternici deoarece nu exista flacara deschisa, nu exista consum de oxigen si nici gaze de ardere, deci convectia se face doar datorita diferentelor de temperatura si doar pe zonele neacoperite de vasul de gatire. Bineinteles, randamentul depinde de tipul plitei!

Randamentul plitei vitroceramice

In cazul plitei vitroceramice incalzirea este facuta de un rezistor plasat in interiorul zonei de gatire. Curentii de convectie se produc datorita incalzirii volumului de aer din zona de radiere a caldurii, aceste plite avand o putere mare de disipare iar o parte din caldura fiind transmisa dib forma de radiatie infrarosie. Veti vedea mai tarziu ca in anumire circumstante aceasta radiatie imbunatateste foarte mult randamentul.

Datorita contactului direct dintre vas si zona de gatire, curentii de convectie sunt redusi la minim iar caldura transmisa sub forma de radiatie infrarosie este integral folosita pe zona acoperita de vas. Apar insa curenti de convectie si pierderi de caldura in toate spectrele pe zonele neacoperite de vas.

Tinand cont de acest specific de transmitere a caldurii, randamentul plitei vitroceramice depinde in mod esentia de adaptarea vasului la arzator. Desi poate fi folosit orice tip de vas, randamentul este maxim doar daca:

  • Vasul acopera integral zona de gatire. Daca vasul este mai mic se va pierde foarte multa caldura. Daca vasul este prea mare, nu vor fi pierderi dar nici incalzirea nu va fi eficienta.
  • Vasul nu are strat izolator (spre exemplu smalt sau murdarie) pe fund. Este foarte important contactul dintre vas si zona de gatire, cea mai buna transmisie a caldurii facandu-se prin contact.
  • Contactul dintre vas si zona de gatire se face pe toata suprafata arzatorului, adica fundul vasului este perfect plat, fara deformari. In acest ultim caz randamentul este imbunatatit de radiatia transmisa in spectrul infrarosu dar va fi inferior transmiterii caldurii prin contact.

Putem observa deci ca in cazul plitei vitroceramice randamentul poate fi superior unei plite pe gaz, aceea avand in permanenta pierderi.

Randamentul plitei cu inductie

In cazul plitei cu inductie incalzirea este facuta prin transmiterea unui flux magnetic de inalta frecventa catre un vas din materia fieros, adica magnetic. Partea interesanta a acestei tehnologii de gatire decurge din faptul ca acel flux magnetic transfera energia numai catre vasele de gatit din materiale feromagnetice. In cazul in care deasupra zonei de gatit nu se afla un vas feromagnetic, acea energie nu va fi folosita, adica nu va exista alt consum decat cel al electronicii!

Deoarece transmiterea caldurii se face sub forma de energie magnetica, toata energia emisa va fi preluata de vas si convertita in caldura cu un randament care depinde de frecventa energiei si amplitidinea oscilatiilor (amplitudinea oscilatiilor influenteaza puterea, nu randamentul). In felul acesta doar vasul se va incalzi, in speta findul acestuia, si deci nu vor exista curenti de convectie, nu va exista energie termica disipata in spatiul ambiental.

Randamentul energetic al plitei cu inductie ramane din acesta cauza constant iar randamentul termic depinde doar de natura vasului, de calitatea si cantitatea materialului feromagnetic ce converteste radiatia magnetica in caldura. Nu este nevoie de suprafata de contact dar fluxul magnetic scade odata cu departarea vasului de bobina de inductie.

In aceste conditii plita cu inductie are cel mai bun randament termic posibil. Spre deosebire de plita vitroceramica, nu vor fi probleme daca vasul nu se potriveste perfect ca dimensiune cu zona de gatit, nu sunt probleme daca vasul nu are fundul perfect plat sau daca are pe fund un star izolator dar sunt probleme daca vasul nu este compatibil cu gatirea prin inductie.

Lasă un Răspuns

Te rog copiaza acest cod u5f6s6 cu copy-paste in casuta de jos: