Eficienta la gatire a plitelor incorporabile: gaz versus vitroceramic si inductie

Se tot discuta in ultima vreme despre randament si eficienta dar aceste discutii sunt focusate pe eficientizare si, in principal, pe reducerea consumului. Dar in cazul plitelor electrice, despre care se poate spune ca sunt cei mai mari consumatori de electricitate dintr-o bucatarie, ce anume este aceasta eficienta, de ce depinde si prin ce se diferentiaza de cea a plitelor pe gaz? Ce plita e mai eficienta?

Eficienta unei plite depinde de doi factori esentiali:

  • Randamentul de conversie – este randamentul cu care forma de energie primara (energie electrica sau gaz) este transformata in caldura.
  • Eficienta termica – este randamentul cu care caldura generata in urma convertirii este transmisa ctre vasul de gatire.

De ce este diferita eficienta plitei pe gaz?

Toata lumea spune ca randamentul incalzirii electrice este superior randamentului incalzirii pe gaz deoarece energia electrica este convertita in caldura fara pierderi. Este foarte adevarat dar in cazul gatirii sunt si alte elemente care influenteaza eficienta, nu doar randamentul de conversie a unei forme de energie in alta. Vom ignora acest randament pentru ca de fapt, la plitele de gatit conteaza mult mai mult eficienta termica, anume cat de eficient caldura este transmisa de la arzator sau zona de gatit la vas.

Gatirea pe gaz este de fapt gatire la flacara. Prin natura sa flacara creeaza curenti de convexie foarte puternici ceea ce duce la un flux permanent de aer fierbinte si gaze de ardere care se ridica deasupra arzatorului. Acest flux se loveste de vasele da gatit si le invaluie, dar fiind foarte intens o parte din el va fi disipata catre mediu ambiental, deci va fi perdut.

Acesta este si motivul pentru care la plitele pe gaz se incalzesc inclusiv butoanele de control daca sunt amplasate in apropierea arzatoarelor mari si tot din aceasta cauza in bucatarie temperatura creste mai mult decat daca s-ar folosi o plita electrica.

Marele avantaj al plitei pe gaz este faptul ca se preteaza pentru folosirea oricarui tip de vas, indiferent de forma, de material sau de dimensiune, inclusiv cele cu fundul curbat.

Spre deosebire de plita pe gaz, plitele electrice nu creeaza curenti de convectie atat de puternici deoarece nu exista flacara deschisa, nu exista consum de oxigen si nici gaze de ardere, deci convectia se face doar datorita diferentelor de temperatura si doar pe zonele neacoperite de vasul de gatire. Bineinteles, eficienta depinde de tipul plitei!

Eficienta plitei vitroceramice

In cazul plitei vitroceramice incalzirea este facuta de un rezistor plasat in interiorul zonei de gatire. Curentii de convectie se produc datorita incalzirii volumului de aer din zona de radiere a caldurii, nimita zona de gatire sau arzator (desi impropriu), aceste plite avand o putere mare de disipare iar o parte din caldura fiind transmisa sub forma de radiatie infrarosie. Veti vedea mai tarziu ca in anumire circumstante aceasta radiatie imbunatateste foarte mult eficienta de gatire.

Datorita contactului intim dintre vas si zona de gatire, curentii de convectie sunt redusi la minim iar caldura transmisa sub forma de radiatie infrarosie este integral folosita pe zona acoperita de vas. Apar insa curenti de convectie si pierderi de caldura in toate spectrele pe zonele neacoperite de vas.

Tinand cont de acest specific de transmitere a caldurii, eficienta plitei vitroceramice depinde in mod esentia de adaptarea vasului la arzator. Desi poate fi folosit orice tip de vas, eficienta este maxima doar daca:

  • Vasul acopera integral zona de gatire. Daca vasul este mai mic se va pierde foarte multa caldura. Daca vasul este prea mare, nu vor fi pierderi dar nici incalzirea nu va fi eficienta.
  • Vasul nu are strat izolator (spre exemplu smalt sau murdarie) pe fund. Este foarte important contactul dintre vas si zona de gatire, cea mai buna transmisie a caldurii facandu-se prin contact.
  • Contactul dintre vas si zona de gatire se face pe toata suprafata arzatorului, adica fundul vasului este perfect plat, fara deformari. In acest ultim caz eficienta este imbunatatita de radiatia transmisa in spectrul infrarosu dar va fi inferioara transmiterii caldurii prin contact.

Putem observa deci ca in cazul plitei vitroceramice randamentul poate fi superior unei plite pe gaz, aceea avand in permanenta pierderi, dar eficienta de gatire poate sa fie mai buna la plita pe gaz daca fundul vasului nu este perfect plat.

Eficienta plitei cu inductie

In cazul plitei cu inductie incalzirea este facuta prin transmiterea unui flux magnetic de inalta frecventa catre un vas din materia fieros. Partea interesanta a acestei tehnologii de gatire decurge din faptul ca acel flux magnetic transfera energia numai catre vasele de gatit din materiale feromagnetice. In cazul in care deasupra zonei de gatit nu se afla un vas feromagnetic, acea energie nu va fi transformata in caldura deoarece nu va interactiona cu vasul, adica nu va exista alt consum decat cel al partii electronice!

Deoarece transmiterea caldurii se face sub forma de energie magnetica, toata energia emisa va fi preluata de vas si convertita in caldura cu un randament care depinde de frecventa energiei si amplitidinea oscilatiilor (amplitudinea oscilatiilor influenteaza puterea, nu randamentul). In felul acesta doar vasul se va incalzi, in speta fundul acestuia, si deci nu vor exista curenti de convectie, nu va exista energie termica disipata in spatiul ambiental.

Randamentul energetic al plitei cu inductie ramane din acesta cauza constant iar eficienta termica depinde doar de natura vasului, de calitatea si cantitatea materialului feromagnetic ce converteste radiatia magnetica in caldura. Nu este nevoie de suprafata de contact dar fluxul magnetic scade odata cu departarea vasului de zona de gatire.

In aceste conditii plita cu inductie are cea mai buna eficienta de gatire posibila. Spre deosebire de plita vitroceramica, nu vor fi probleme daca vasul nu se potriveste perfect ca dimensiune cu zona de gatit, nu sunt probleme daca vasul nu are fundul perfect plat sau daca are pe fund un strat izolator dar sunt probleme daca vasul nu este compatibil cu gatirea prin inductie.

Cu toate astea, plita pe inductie nu se preteaza pentru vase de tip wok, cu fundul rotund, acestea neputand fi folosite pe niciun tip de plita electrica ci numai pe plitele cu flacara deschisa.

Ce plita e mai eficienta?

Eficienta la gatire presupune eliminarea timpilor morti din procesul de gatire, incalzirea vaselor, fierberea apei, etc. Din aceasta cauza, cea mai eficienta plita la gatire este plita cu inductie dar exista si anumite situatii specifice:

  • Pentru gatirea rapida, plita cu inductie;
  • Pentru wok, plita pe gaz;
  • Pentru vasele de inox, plita vitroceramica (inoxul are proprietati magnetice reduse, daca nu este specificat altfel pe vas);
  • Pentru vasele emailate, plita cu inductie;
  • Pentru costurile reduse, plita pe gaz.

Lasă un Răspuns

Te rog copiaza acest cod jlnwHT cu copy-paste in casuta de jos: