Cuptor electric sau cuptor cu gaz? Avantaje si dezavantaje

Considerat inca o fita in bucatarie, cuptorul incorporabil este un utilaj ce poate fi mult mai eficient decat clasicul cuptor de aragaz si care, totodata, ofera bucatariei un aspect cu totul schimbat, modern si ordonat, acesta fiind mai practic in utilizare si , in mod garantat, superior calitativ.  Nu vom insista asupra acestui aspect deoarece diferentele sunt foarte evidente, usor de observat chiar si de un ochi neavizat.

Va aducem insa in atentie alegerea cuptorului incorporabil si anume cele mai importante diferente dintre cuptoarele electrice si cele cu gaz, avantajele si dezavantajele fiecaruia dintre cele doua modele.

Cuptorul incorporabil cu gaz

Considerat traditional, acesta are o mare putere de coacere si prezinta avantajul folosirii unui combustibil ieftin. Gatitul la gaze este in momentul de fata considerat ca fiind cel mai ieftin si, de multi, chiar mai sanatos. Veti vedea insa ca nu este chiar asa, nici in privinta eficientei si nici in privinta sanatatii. O sa evidentiez in continuare principalele neajunsuri, modelele ieftine fiind cele la care aceste probleme sunt cele mai vizibile.

Vezi preturile cuptoarelor cu gaz

Principala problema si marele dezavantaj al cuptoarelor pe gaz decurge din faptul ca gazele de ardere pot ajunge (cel putin partial) in incinta de gatire. In felul acesta orice preparat va fi infuzat cu aceste gaze. Nu spun eu ca acestea sunt periculoase, va las pe dumneavoastra sa emiteti propriile opinii. Izolarea incintei de ardere de incinta de gatire nu este posibila fara o reducere semnificativa a randamentului de gatire.

Inchiderea incintei de gatire nu este etansa, aceata comunicand cu incinta de ardere iar flacara avand nevoie de oxigen pentru a nu se stinge. Din cauza acesta cuptorul cu gaze este un mare consumator al oxigenului din incapere si are eficienta energetica mica, indiferent cat de bun ar fi calitativ.

Distributia caldurii in interior se face prin ghidarea aerului cald cu ajutorul unor fante si ghidaje metalice, acestea nereusind insa o distributie uniforma a temperaturii. Cred ca stiti cu totii ca la jumatatea timpului de coacere trebuie intoarsa tava pentru a avea o coacere uniforma… Acesta problema nu se intalneste la modelele scumpe, cu ventilatie.

Desi functioneaza cu gaz, aceste cuptoare au nevoie de curent electric pentru a fi active toate functiile. Aprindere automata? Da, dar numai daca este legat si la reteaua de curent electric. Rotisor sau functii suplimentare? La fel …

Deoarece temperatura la care arde un combustibil nu poate fi controlata, temperatuta in interiorul incintei de gatire este controlata prin dimensiunea flacarii. Acest fapt exclude posibilitatea unor programe comlexe de gatire, totul facandu-se manual.

Marele avantaj al cuptoruilui cu gaze este rezistenta acestuia in timp. Chiar daca aspectul se deterioreaza datorita arderilor repetate, acesta ramane functional si o banala revizie il face apt pentru a functiona inca multi ani de zile.

Exploatarea simpla este cel de-al doilea mare avantaj al cuptorului cu gaz. Fara programe complicate, cu buton pentru fiecare functie, acesta este mult mai usor de operat comparativ cu un cuptor electric.

Sper ca afirmatiile de mai sus nu vor fi privite ca o publicitate negativa adusa acestor cuptoare ci doar ca o evidentiere atat a avantajelor cat si a deficientelor pe care acestea le au fata de cuptoare electrice.

Cuptorul incorporabil electric

Nici nu trebuie sa va mai spun ca acesta functioneaza exclusiv cu curent electric.

Vezi preturile cuptoarelor electrice

Cuptoarele electrice de bucatarie au aparut pe piata la sfarsitul anilor ’80 si erau considerate o alternativa ieftina pentru cuptorul cu gaz, acesta fiind superior in privinta puterii si capacitatii de coacere. Singurele cuptoare electrice bune erau considerate cele industriale, scumpe si de dimensiuni mari.

Lucrurile s-au schimbat insa pe la inceputul anilor 90 cand pe piata au inceput sa apara cuptoarele electrice ale marilor producatori si clientii au vazut imediat diferentele: coacere rapida, uniforma, in profunzime si la temperatura constanta. Acestea ar fi pe scurt avantajele unui cuptor electric.

Si cum altfel le putem intelege mai bine decat comparativ?

Incalzirea la cuptoarele incorporabile electrice se produce cu ajutorul unor rezistori plasati in partea inferioara si superioara(1) a incintei de gatire. Deoarece acesti rezistori nu au nevoie de oxigen pentru a produce caldura, incinta de gatire poate fi inchisa etans si izolata termic, ceea ce ofera cuptorului electric modern un randament mult superior cuptorului cu gaz. In felul acesta, desi curentul electric este mai scump, diferenta de pret dintre gatitul electric si cel cu gaze este, in cazul cuptoarelor, mult diminuata. Totusi, gatitul electric este mai scump decat gatitul cu gaze.

In urma incalzirii rezistorilor nu este consumat oxigen si nu se produc gaze de ardere, controlul temperaturii facandu-se electric. Este banal de simplu si de eficient: cu cat rezistentei i se da mai mult curent cu atat acesta va furniza mai multa caldura iar un senzor termic urmareste acesta temperatura mentinand-o constanta la o valoare pe care dumneavoastra o stabiliti sau la o valoare presetata de programul de gatire. Dispare astfel posibilitatea aparitiei gazelor nocive.

Distribuirea caldurii se face prin folosirea unor rezistori cu suprafata mare de disipare si folosirea de radiatoare termice adiacente atasate de acesti rezistori. In plus, posibilitatea folosirii incalzirii superioare produce o distribuire mult mai uniforma a temperaturii in tot volumul incintei, sistemele de ventilatie si de covectie imbunatatind si mai mult acesta distributie prin crearea curentilor de aer cald.

Posibilitatile nelimitate de control asupra temperaturii din interiorul incintei de gatire permit implementarea de programe complexe de gatit, gatirea la temperaturi constante sau, in cazul cuptoarelor cu functii de gatire cu aburi, gatiri mixte.

Si, pentru a spune adevarul pana la capat, va atentionam ca, spre deosebire de cuptoarele cu gaz, cuptoarele electrice sunt mult mai complicate din punct de vedere constructiv si au functii suplimentare mai greu de inteles.

Se considera ca posibilitatea aparitiei defectelor este mai mare la cuptoarele electrice. Retelele actuale de service asigura insa rezolvarea tuturor problemelor ce pot sa apara in timp. Nu va recomandam sa incercati improvizatii in cazul acestora ci sa apelati neaparat la unitati service autorizate!

In cazul in care optati pentru un cuptor incorporabil electric, nu trebuie sa neglijati nici problema instalatiei electrice. Acesta trebuie sa fie proiectata pentru a permite in deplina siguranta consumul cuptorului in regim de functionare continua si trebuie neaparat sa aiba conductorul de impamantare pentru a asigura exploatarea in deplina siguranta!

Cuptor electric sau cuptor cu gaz?

Probabil ca aveti aceasta dilema deoarece sunteti conectati la reteaua de gaze si aveti deja tevile de gaze trase in zona unde vor veni instalate incorporabilele. De asemenea va poate ingrijora instalatia electrica pentru cuptorul electric, ceea ce este de inteles… Trebuie sa stiti insa ca nu cuptorul electric va fi cel mai mare consumator din bucataria dumneavoastra, ci plita electrica, daca veti opta pentru aceasta varianta.

Majoritatea cuptoarelor electrice au puterea maxima pana in 3500 W, ceea ce este un consum mic in comparatie cu consumul plitelor electrice unde o singura zona de gatire poate avea pana la 2000 – 2500 W. Din aceasta cauza cea mai frecventa combinatie pentru bucatariile functionale este de cuptor electric si plita pe gaz.

Alegerea finala va apartine si, cu siguranta, veti tine cont de particularitatile fiecaruia cand veti lua decizia finala. Fiecare alege dupa gusturile si dupa posibilitatile sale. Faptul ca gatitul cu gaze este mai ieftin decat gatitul electric poate conta pe termen lung. Dar faptul ca gatitul in cuptorul electric poate fi mai sanatos decat gatitul in cuptorul pe gaz poate conta pe viata!

In privinta sigurantei in exploatare nu sunt diferente notabile, fiecare din cele doua modele avand integrate protectii specifice pentru prevenirea accidentelor. Singura conditie este ca instalarea sa fie facuta corespunzator, de personal calificat!

Nota1: Nu toate cuptoarele electrice au incalzire superioara.

2 Păreri

 1. Buna seara.Am un cuptor electric Bosch hba43t360 si de cum l.am instalat (nu folosit), merge continuu suflanta cu aer de răcire.Se oprește manual?E defect?Mulțumesc.

  • Mi-e greu sa cred ca un Bosh poate ajunge defect in magazin dar daca ventilatorul nu se opreste singur cand comutatorul de functii e pe pozitia 0, este foarte posibil sa fie vorba de un defect sau de un senzor deteriorat.

   Ventilatorul
   Ventilatorul se conectează şi se deconectează după cum este
   nevoie. Aerul cald se elimină prin partea superioară a uşii.
   Atenţie! Nu acoperiţi orificiul de ventilare. Cuptorul s-ar putea
   supraîncălzi.
   Ventilatorul continuă să funcţioneze un anumit timp după
   stingerea cuptorului pentru a se răci mai rapid.

Lasă un Răspuns

Te rog copiaza acest cod ztmzXw cu copy-paste in casuta de jos: