Cea mai buna plita incorporabila cu inductie 2019

Avantajele plitei incorporabile cu inductie

Am discutat in ghidul de achizitie pentru plite despre multiplele avantaje pe care le aduc in bucataria dumneavoastra plitele cu inductie, dati-mi voie sa le reamintesc:

 1. Functionarea la temperaturi scazute: plita cu inductie nu se incalzeste, vasul o incalzeste pe ea (vezi cum);
 2. Siguranta: desi majoritatea plitelor au protectie pentru copii, plita cu inductie nu va functiona daca nu are pe ea un vas adecvat, se va opri singura daca uitati un vas pe „foc”, nu poate curenta.
 3. Eficienta energetica: deoarece energia este trimisa catre vas sub forma de flux magnetic si va fi absorbia doar de vasele adecvate nu vor exista pierderi de caldura;
 4. Timp mai scurt de gatire: incalzirea vasului se face rabid, fierberea apei poate fi si de trei ori mai rapida pe inductie;
 5. Programe si functii suplimentare: plita cu inductie permite controlul electronic al zonelor de gatire si implementarea de functii complexe;
 6. Distributia uniforma a caldurii pe vas: adio cu vasele arse pe o parte de la flacara…
 7. Se curata foarte usor: nu se incalzeste deci nu arde nimic din ce pica pe plita si astfel totul se curata usor;
 8. Arata impecabil!

La toate aceste avantaje se adauga si un dezavantaj… adica doua: nu poate fi folosit orice vas si nu functioneaza cu gaz  :lol:. Da, gatitul pe gaz este cel mai economic si cel mai practic dar nu este cel mai rapid, mai eficient energetic si nici cel mai modern.

De asemenea multi considera ca plita cu inductie nu se preteaza pentru bucataria traditionala romaneasca. Nimic mai fals, ba chiar din contra, aceasta face gatitul mai usor, mai curat, mai sigur si mai rapid.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca o plita cu inductie buna?

O plita cu inductie trebuie sa aduca in bucatarie toate avantajele enumerate mai sus dar trebuie sa fie si practica in utilizare. cele mai frecvente probleme care se intalnesc la aceste plite sunt legate de control, afisare si configuratia zonelor de gatire.

O plita cu inductie buna trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte minime:

 1. Comenzile usor de utilizat. Uneori nu este foarte evident ce trebuie sa faci pentru a creste puterea pe o anumita zone de gatire. Asta nu e bine!
 2. Sa indice cat mai evident puterea pentru fiecare zona de gatire. Da, toate plitele au asa ceva doar ca nu toate afiseaza simultan pentru toate zonele de gatire ci doar pentru cea selectata din controlul tactil;
 3. Sa aiba indicator de caldura reziduala pentru fiecare zona de gatire. Aici chiar e o problema, plita se incalzeste de la vas si poate ajunge la temperaturi care pot provoca arsuri sau pot topi plasticul;
 4. Sa aiba forma si distributia zonelor de gatire care sa poate permite vase de orice forma sau dimensiune;
 5. Sa fie suficient de solida pentru a rezista micilor incidente din bucatarie: vase scapate, lichide varsate, etc.

Cea mai buna plita incorporabila cu inductie 2019

Pentru a nu fi o abordate prea simplista o sa va prezint trei exemple cu cele mai bune plite cu inductie care se gasesc in magazine la inceput de an 2019, pentru trei bugete diferite, bineinteles cu pretentii diferie dar toate pentru uz domestic chiar daca unele sunt la standarde profesionale.

Cea mai bune plita cu inductie scumpa: Miele KM 6304

Plita incorporabila Miele KM 6304

In zona plitelor scumpe este foarte greu de ales una deoarece exista pe piata plite ca AEG IDK84451IB sau Bosch PVS851F21E, ambele avand integrata si hota. Nu vom vorbi despre acestea pentru ca ne limitam strict la plitele simple dar daca totisi le-am mentionat ma simt dator sa spun ca AEG IDK84451IB este superba.

Nu cu mult mai ieftina este Miele KM 6304, plita pe care am decis sa o prezint in aceasta categorie si care este pur si simplu fara cusur.  Aceasta combina doua zone de gatire pe toata suprafata, plasate pe partea dreapta cu doua zone de gatire clasice, rotunde, plasate pe partea stanga, are controlul pe partea frontala iar totul este rigidizat cu o rama eleganta de inox.

Aceste zone de gatire pe suprafata sunt un trend relativ nou care presupune gruparea mai multor zone de inductie (pana la 8) care impreuna sa acopere o suprafata mai mare si sa permita folosirea pe plita a vaselor de orice forma si dimensiune, inclusiv a tavilor de cuptor. Este mai frecvent folosit de nemtii de la Bosh (FlexInduction) si Siemens dar se intalneste mai nou si la modele mai ieftine. Culmea este ca acea zona de gatire nu va consuma mai mult, se va adapta automat functie vasul folosit.

Control Plita incorporabila Miele KM 6304

Controlul este unul foarte simplu si intuitiv dar care ofera plitei Miele KM 6304 toate functiile suplimentare de care poate fi nevoie: controlul puterii in trepte mici (9 trepte cu booster automat), indicator de treapta de putere si de caldura reziduala pentru fiecare zona de gatire, detectie automata vas pentru fiecare zona de gatire, timer pentru fiecare zona de gatire cu semnal sonor sau oprirea automata a zonei, sistem de comunicare cu hota pentru a regla turatia acesteia automat functie de necesitati (hota va trebui sa fie tot Miele compatibila Con@ctivity 2.0), oprire simultana a tuturor arzatoarelor (pauza in caz de incident) si reluarea functionarii cu aceleasi setari, protectie pentru copii, oprire automata, etc.

Dispunerea controlului pe parte frontala nu este tocmai una tipica, butoanele avand o dispunere piramidala. Daca va place aceasta dispunere dar plita Miele KM 6304 este prea scumpa pentru bugetul dumneavoastra puteti vedea si plita Hansa BHI68303 care are un design asemanator dar o calitate inferioara si este mult mai ieftina.

Vezi pretul plitei cu inductie Miele KM 6304

Cea mai bune plita cu inductie cu pret mediu: Bosch PVS645FB1E

Plita incorporabila Bosch PVS645FB1E

Spui Bosh spui calitate si pret pe masura dar datorita unei reduceri extraordinare de pret (33%) pun la plitele cu pret mediu acesta plita care de fapt are pretul cam maricel dar este superioara fata de cea pe care o pregatisem initial, Siemens EH601FEB1E.

Bosch PVS645FB1E este de asemenea o plita cu patru zone de gatire pe inductie din care cele de pe partea stanga sunt expandabile pe toata suprafata (pot fi combinate pentru a putea fi folosite ca o singura zona), pe partea dreapta avand doua zone de gatire obisnuite, care nu pot fi combinate.

Control Bosch PVS645FB1E

Controlul tactil este foarte usor de folosit comparativ cu cel al altor plite Bosh si este plasat pe partea frontala. Fiecare zona de gatire are indicator de putere si indicator de caldura reziduala.

Functiile suplimentare sunt cele clasice, comune majoritatii plitelor cu inductie, Bosch PVS645FB1E fiindu-le insa superioara acestora datorita calitaii nemtesti.

Vezi pretul plitei cu inductie Bosch PVS645FB1E

Cea mai buna plita cu inductie ieftina: Samsung NZ64H37070K

Plita inductie Samsung NZ64H37070K

Iata ca Samsung nu produce numai telefoane si televizoare ci si electrocasnice si chiar la preturi atragatoare. Samsung NZ64H37070K dispune de 4 zone de gatit de 2 dimensiuni si puteri diferite dispuse pe diagonala doua cate doua. Cele mari au diametrul de 220 mm si disipa o putere de 2350W in treapta maxima si 2600 w in boost. Cele doua arzatoare mici au diametrul de 140 mm si puterea disipata de 1250W, disipand in boost o putere de 1500 W.

Aspectul este unul foarte elegant, plita este plata, nu are rama. Controlul este amplasat fronta si este foarte simplu si intuitiv.

Functiile suplimentare sunt cele clasice, oprirea automata intervine la fiecare zona de gatire functie de puterea la care acesta este reglata, timerul poate fi reglat pentru fiecare zona de gatit in parte.

Singurul dezavantaj marcant al acestei plite este faptul ca nu are zona de gatire combo dar calitatea si usurinta de utilizare compenseaza aceasta mica deficienta. Daca nu puteti depasi acest impediment puteti opta pentru plita Whirlpool ACM 816 BA, aceasta este chiar mai buna dar se incadreaza in aceeasi categorie de pret numai daca o mai prindeti la reducere.

Vezi pretul plitei cu inductie Samsung NZ64H37070K

Lasă un Răspuns

Te rog copiaza acest cod ghOJUg cu copy-paste in casuta de jos: