Winter Black Friday

16-25 FEBRUARIE 2018

Cele mai mari promoţii, reduceri de până la 70%!

Vizitează Magazinul

Ce plita incorporabila sa aleg? Care e mai buna: cu inductie, vitroceramica sau pe gaz?

Plita cu inductie Gorenje

Ce plita incorporabila sa aleg? Care e mai buna: cu inductie, vitroceramica sau pe gaz?

4.9 din 53 vots (98.87%)

Ghid achizitionare plita

Daca sunteti in cautarea unei plite incorporabile apare si marea problema: Ce plita sa aleg pentru a face o investitie cat mai buna si pentru a fi cat mai utila in bucatarie? Dupa ce criterii sa fac alegerea?
Pentru a raspunde la acesta intrebare vom trece mai intai in revista tipurile de plite incorporabile care se gasesc in comert si principalele caracteristici ale acestora.

A. Tipuri de plite

La alegerea unei plite trebuie sa tineti cont si de forma de energie pe care o aveti la dispozitie: gaze, curent electric sau ambele.

Dupa tipul de energie folosit se disting deci trei tipuri de plite: cu gaz, electrice si mixte.

1. Plitele incorporabile cu gaz

Le puteti considera traditionale si sunt in continuare cele mai apreciate desi acestea ofera cele mai putine functii suplimentare. Din punct de vedere al sigurantei, acestea au integrate sisteme de protectie care previn degajarea de gaze in cazul in care se stinge flacara. Pericolul poate veni doar de la eventuale improvizatii sau defecte ale retelei de gaz. Veti vedea ca si la plitele electrice exista astfel de pericole in cazul improvizatiilor.

Plita incorporabila cu gaz Bosch

Contrar asteptarilor, gatitul la flacara nu are cel mai bun randament si acesta depinde foarte mult de calitatea gazului din retea precum si de adaptarea intre dimensiunea vasului folosit si dimensiunea arzatorului. Intotdeauna flacara trebuie sa fie integral acoperita de vas pentru a oferi un randament bun. Desi caldura transmisa de flacara se adapteaza pe orice suprafata, daca vasul este prea mic o parte din caldura se dagajeaza pe langa peretii vasului (caldura se propaga in plan vertical). Cu toate acestea, gatitul pe gaz este cel mai ieftin.

Materialele folosite sunt cele mai diverse dar de obicei la modelele noi predomina inoxul si inoxul antiamprenta iar la modelele mai ieftine inca se foloseste tabla emailata. Materialele ceramice au inceput si ele sa fie folosite la plitele cu gaz foarte scumpe si ofera avantajul unei intretineri usoare, acestea neputand fi patate si fiind imune la coroziune.

La o plita pe gaz trebuie urmarit sa aiba sistem de siguranta (acum toate au), aprindere cu o singura mana, sa aiba pe cat posibil gratare din fonta (atentie, sunt bune dar casante), sa aiba butoanele pe partea frontala (daca nu preferati altfel), sa aiba arzatoarele dispuse pe colturi pentru a avea acces mai usor la toate vasele si, in cazul in care considerati necesar, sa aiba arzator cu tripla coroana pentru WoK.

Vezi oferta de preturi la plitele incorporabile cu gaz

2. Plitele incorporabile electrice

O prima atentionare in cazul in care doriti sa optati pentru o plita electrica este legata de instalatia electrica. Plitele electrice au consum foarte mare si ca atare trebuie o instalatie electrica bine dimensionata si obligatoriu cu impamantare, altfel circuitele electrice se vor incalzi, plita va avea randament scazut iar siguranta familiei va fi compromisa. Nu vreau sa intelegeti gresit: plitele electrice sunt foarte sigure daca instalatia electrica este buna, corect dimensionata si fara improvizatii!

Plitele incorporabile electrice pot fi impartite pe trei categorii, dupa modul de functionare si detaliile constructive:

2.1 Plite electrice clasice cu arzatoare metalice.

Acestea au de obicei trei sau patru arzatoare metalice plantate pe un blat emailat sau de inox. Dintre plitele electrice au cele mai multe dezavantaje, intretinerea fiind greoaie si nivelul de uzura ridicat, mai ales la cele foarte ieftine.
Bineinteles, exista si aici produse de lux, realizate cu materiale de foarte buna calitate, rezistente si fiabile in timp.

Plita incorporabila electrica Whirlpool

Randamentul este superior fata de plitele cu gaz dar numai pentru vasele cu fundul perfect plat, fara nici cea mai mica deformare sau curbura.

De obicei plitele electrice clasice nu au functii suplimentare sau au foarte putine. La multe modele randamentul scade in timp, atat datorita sitemului de incalzire cu rezistor de nichelina cat si datorita depunerilor care se formeaza pe suprafata arzatoarelor, acestea fiind greu de curatat si impiedicand transferul termic intre arzator si vas.

Ofertele la acest tip de plite sunt limitate, majoritatea producatorilor folosind acum tehnologii mai noi.

2.2 Plitele electrice vitroceramice

Vitro = sticla si vine din latinescul vitrum. Vitroceramica inseamna deci sticla ceramica.
Sunt de obicei cele mai aspectuoase si uneori acesta este si principalul element care conteaza atunci cand alegerea e facuta de doamne. Suprafata vitroceramica este foarte rezistenta la zgarieturi, nu corodeaza, nu se pateaza si se curata foarte usor, intretinerea fiind simpla pentru aceste plite. Sunt mai sigure ca plitele electrice clasice datorita faptului ca stratul vitroceramic este si un bun izolator electric. Sunt insa sensibile la lovitiri si la schimbari bruste de temperatura, adica se pot sparge.

Ilita incorporabila ceramica Elecrolux

Randamentul este superior fata de plitele electrice clasice, sistemul de incalzire concentrand caldura pe suprafetele vitroceramice marcate de pe plita, numite zone de gatire. Caldura este produsa de elemente cu randament superior. De obicei exista patru zone de gatire cu dimensiuni si puteri diferite.

Modelele noi au integrate functii superioare permitand reglarea temperaturii in trepte foarte mici, oferind o temperatura constanta de gatire, avand protectie impotriva pornirii accidentale si oprire automata.
Transmiterea caldurii se face prin contact si radiere, randamentul fiind superior plitelor electrice clasice dar scade daca cele doua suprafete nu se suprapun perfect (dar nu atat cat la plitele electrice clasice, o parte din caldura fiind transmisa sub forma de radiatie infrarosie). Pentru a avea cel mai bun randament, trebuiesc deci folosite numai si numai vase cu fundul perfect plat.

Vezi oferta de preturi la plitele vitroceramice

2.3 Pliete electrice cu inductie

Sunt cele mai spectaculoase dintre sistemele de gatire, avand o caracteristica pe care multi o inteleg mai greu: sunt RECI! Si cand spun sunt reci, ma refer la faptul ca sunt reci atunci cand functioneaza. Mai mult, acestea ofera si un grad ridicat de siguranta, avand consum mai mic iar stratul ceramic cu care sunt acoperite fiind un bun izolator electric.

Plita cu inductie Gorenje

Dar mai intai vreau sa va spun ca multi cumparatori confunda, poate si datorita aspectului, plitele cu inductie cu cele vitroceramice. Desi acestea au aspect asemanator, sunt total diferite din punct de vedere constructiv.

Desi sistemul cu inductie a fost descoperit de multa vreme fiind prima data utilizat in siderurgie pentru topirea minereurilor fieroase, desi implementarea pentru gatit s-a facut inca din anii 80, acesta a fost considerat prea costisitor din punct de vedere al cheltuielilor de productie, in ciuda randamentului superior si, astfel, plitele cu inductie au avut mai intai utilitate industriala si abia mai tarziu au fost disponibile pentru utilizatorii casnici.

Randamentul superior este garantat de principiul de functionare al acestor plite care nu transmit catre vasul de gatire caldura ci transmit energie. Adica plita transmite prin inductie magnetica (magnetic = nepericulos) energie catre un vas din material fieros si acesta se incalzeste. Altfel spus, plita va fi rece si vasul se va incalzi. Normal ca si plita va prelua o parte din caldura de la vas, incalzirea fiind insa una usoara.

Avantajele acestui sistem de gatire sunt multiple, de la randamentul ridicat, distriburia uniforma a caldurii, timp mai mic de gatire, etc. La fel ca si plitele vitroceramice, plitele cu inductie sunt foarte usor de intretinut, fiind imune la pete, coroziune si fiind foarte usor de curatat. Sunt sensibile la lovituri dar, neincalzindu-se, nu sunt expuse la schimburi bruste de temperatura.

Un mare avantaj este constituit de faptul ca plitele cu inductie nu au pierderi de energie daca dimensiunea vasului nu se adapteaza cu dimensiunea arzatorului, asa cum se intampla la toate celelalte plite (cand caldura disipata se ridica pe langa peretii vasului pierzandu-se). Pur si simplu puterea se regleza automat dupa dimensiunea vasului, acest fapt contribuind din plin la eficienta energetica superioara.

Ca principal dezavantaj este faptul ca nu poate fi folosit orice vas, fiind obligatorii vasele din materiale fieroase (otel, otel emailat, fonta, inox, etc). Nu pot fi folosite vase din aluminiu dar poate chiar este mai bine, acestea fiind periculoase si pentru sanatate.

Datorita evolutiei tehnologice din ultimii ani, plitele cu inductie au acum preturi accesibile dar raman in continuare printre cele mai scumpe.

Vezi oferta de preturi la plitele cu inductie

3. Plitele incorporabile mixte

Acestea imbina tehnologiile folosite la celelalte tipuri de plite pentru a obtine un maxim de utilitate. De obicei se face o combinatie intre o plita cu gaz si una vitroceramica sau, mai rar, cu inductie.

Plita incorporabila mixta Bosch

Avantajele sunt multiple: se poate gati atat electric cat si pe gaz, adica aproape in orice conditii; se pot folosi orice fel de vase pentru gatit, daca nu merg pe vitroceramic sau inductie merg cu siguranta pe gaz; functie de retetele preparate se poate alege daca prepararea se face pe gaz sau electric; in cazul in care una din formele de energie este intrerupta se poate folosi cealalta pentru gatit, etc.

Daca va asteptati ca acestea sa fie exagerat de scumpe, va inselati. Sunt intr-adevar mai scumpe dar nu inaccesibile, printre ele gasindu-se si modele cu preturi foarte atragatoare.

Vezi oferta de preturi la plitele mixte

B. Eficienta si timpul de gatire

Ati observat probabil ca in ultima vreme se acorda o importanta foarte mare eficientei energetice. Este si normal, in conditiile in care energia este din ce in ce mai scumpa iar restrictiile impuse de incalzirea globala vor fi pe viitor din ce in ce mai mari.
Dar mai important decat eficienta energetica este timpul de gatire, in lumea de astazi nimic nu este mai pretios ca timpul.

Aproape paradoxal, cele doua specificatii sunt legate intre ele, eficienta energetica fiind in majoritatea cazurilor proportionala cu timpul de gatire si avand ca element principal de diferentiere transmiterea caldurii de la plita la vasul de gatire.

Iata mai jos un tabel cu timpii necesari pentru fiecare tip de plita pentru incalzirea a 2 litri de apa de la temperatura de 20°C la temparatura de 90°C:

Timp incalzire pe tipuri de plite incorporabile

Cu albastru este reprezentat timpul de gatire pentru fiecare tip de plita iar cu rosu diferenta de timp fata de plitele cu inductie

Dupa cum observati cel mai mic timp de incalzire il au plitele cu inductie, fiind urmate de plitele pe gaz si cele vitroceramice, la distanta mare gasindu-se plitele electrice clasice.

Corelarea dintre eficienta energetica si timpul de gatire prezentat in tabelul de mai sus este valabila doar in situatia in care se respecta specificul de gatire pentru fiecare plita:

  1. La plitele cu inductie sa se foloseasca vase din materiale corespunzatoare.
  2. La plitele pe gaz sa se respecte corelarea dintre dimensiunea vasului si dimensiunea arzatorului:
    • Daca arzatorul este prea mare, caldura se va degaja pe langa peretii acestuia si eficienta energetica va fi mai mica
    • Daca arzatorul este prea mic, nu va avea puterea necesara pentru o preparare rapida.
  3. La plitele vitroceramice, vasul de gatire sa aiba fundul perfect plat pentru a permite un bun transfer al caldurii.
  4. La plitele electrice clasice, vasul de gatire sa aiba fundul perfect plat si arzatoarele sa fie bine curatate, pentru a permite un bun transfer al caldurii

S-a tot discutat despre faptul ca gatitul electri este mai ieftin decat gatirul pe gaz. Acest lucru nu este adevarat, cel mai ieftin gatit inca este cel pe gaz. Acest lucru se daroreaza nu eficientei energetice ci pretului ridicat pe care il are energia electrica. Nici nu ar putea fi altfel in conditiile in care o mare parte din energia electrica (circa 60%) este produsa din hidrocarburi si carbune.

C. Alte considerente legate de plite

Ce plita e mai buna?

Acum, bineinteles ca dumneavoastra va veti oferi singur raspunsul, functie de buget, functie de energia pe care o aveti disponibila si functie de preferintele dumneavoastra.

Dimensiunea

Nu o consider un parametru important, fiecare alegand dimensiunea plitei incorporabile dupa necesitate, dupa dimensiunile bucatariei sau pur si simplu dupa gusturile sale.

Producatorul

Urmatoarea problema care poate sa apara este alegerea unui producator de incredere. Aici deja este o problema mai delicata pentru ca nimeni nu o sa va spuna clar care produse sunt mai fiabile si care au o rata mai mare de intrare in service.

Cu toate acestea, sunt producatorii consacrati in care puteti avea incredere. Daca produsele lor nu vor rezista, nici altele nu o vor face mai bine: Bosch, Hotpoint, Gorenje, Electrolux, Whirlpool, Beko, Zanussi, etc. Cam in aceasta ordine dar nu neaparat si cu specificatia ca nu am mentionat producatorii ale caror incorporabile inca nu le-am adaugat in site.

Daca Bosch are cele mai fiabile produse Hotpoint este considerat producatorul cu cel mai bun raport calitate pret, produsele lor fiind mai ieftine si avand functionalitati extinse. Gorenje si Electrolux au iarasi produse superioare, de foarte buna calitate dar si acestea au preturile maricele. Beko si Zanussi va ofera de obicei cele mai accesibile produse, foarte bune, sigure si fiabile in raport cu pretul.

Va mai pot spune, dar cu siguranta ati observat si dumneavoastra, ca exista o legatura directa intre calitate si pret, din care cauza trebuie sa va ganditi bine daca alegeti in acelasi buget o plita cu mai putine functii dar de la un producator mai bun sau una cu mai multe functii dar de la un producator nu la fel de bine cotat. Cu siguranta si una si cealalta vor fi bune, functionale 100%, dar poate diferi fiabilitatea….

Nivelul de siguranta

Ati observat ca la fiecare model am facut referiri la nivelul de siguranta. Electrocasnicele folosite in bucatarie sunt utilaje de mare putere si pot reprezenta un pericol daca nu sunt folosite cum trebuie.

In cazul plitelor pe gaz pericolele pot veni in primul rand de la instalatia de gaz, plitele dispunand acum de protectii pentru stingerea flacarii si  exclud degajarea de gaze in astfel de conditii. Dar ce se intampla cand uitam o oala pe foc? Dezastru! Mult fum, multe gaze de ardere, miros inecacios, toxic.

Toate acestea sunt povesti in cazul plitelor electrice. Fara degajari de gaze, fara pericolul de a arde mancaruri, majoritatea oprindu-se automat daca nu le atingeti o perioada de timp presetata. Raman insa problemele legate de instalatia electrica…

Pentru a preveni electrocutarea, toate electrocasnicele de bunacatarie (nu numai plitele) trebuiesc conectate numai si numai la instalatii electrice cu prize de impamantare. Astfel, veti fi in siguranta in cazul aparitiei unui defect. Instalatia electrica trebuie de asemenea dimensionata pentru un consum atat de mare. Se recomanda o instalatie pe fire de cupru, cu protectie separata de restul casei.
Pentru mai multe detalii puteti citi si „Calculul sectiunii conductoarelor pentru alimentarea incorporabilelor electrice„.

Si nu uitati: orice plita incorporabila cumparati va fi mai buna, mai eleganta si mai sigura decat vechiul aragaz!

Cu speranta ca nu v-am plictisit, va doresc sa faceti o alegere cat mai buna!

2 Comentarii pe Ce plita incorporabila sa aleg? Care e mai buna: cu inductie, vitroceramica sau pe gaz?

  1. Foarte clar explicat si cel mai bine descris ! Multumesc si felicitari !

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata.


*


Te rog copiaza acest cod dd5nHy cu copy-paste in casuta de jos: