Ce cuptor e mai bun? Cum aleg? Ghid achizitie cuptoare

Alegerea cuptorului, fie el incorporabil sau nu, este una dintre achizitiile dificile facute pentru o bucatarie moderna, atat datorita faptului ca acestea presupun o investitie mai mare decat celelalte incorporabile cat si datorita faptului ca sunt forte multe modele cu preturi si grade de automatizare diferite.

Fiecare cumparator are, in general, criteriile sale dupa care face alegerea dar, in majoritatea cazurilor, nu suntem interesati doar de un cuptor bun ci de un cuptor cat mai util si de o investitie cat mai buna.

Vom incerca in cele ce urmeaza sa va prezentam principalele tipuri de cuptoare incorporabile si principalele functii de care acestea pot beneficia, astfel incat sa puteti face o alegere in cunostinta de cauza. In atentia noastra vor fi doar cuptoarele de bucatarie pentru uz casnic, nu cele cu aplicatii „industriale”.

1. Cuptoarele incorporabile cu gaz

Cuptoarele cu gaz sunt cele mai vechi pe piata, avand o lunga traditie in bucatariile romanilor. La acestea, oricat de evoluate ar fi, principiul de functionare nu poate fi schimbat: unul sau doua arzatoare incalzesc incinta de gatire.

Cum aleg un cuptor incorporabil cu gaz

Marele avantaj al cuptoarelor cu gaz, fie ele incorporabile sau nu, este combustibilul ieftin de care acestea au nevoie. Si daca deja ai gaze in casa, parca iti e greu sa dai banii pe un cuptor care sa consume curent… Ei bine, daca ne gandim si la dezavantaje poate n-ar mai fi chiar asa de greu!

Marele dezavantaj al acestor cuptoare provine din faptul ca nu pot realiza o temperatura controlata si constanta in toate zonele incintei de gatire. Am mai spus intr-un articol anterior, sa nu uitati ca la jumatatea timpului de gatire sa intoarceti tava, altfel se arde preparatul pe o parte. Vorbesc prostii… Cuptoarele incorporabile pe gaz moderne, au ventilatoare care distribuie uniform caldura. Da, asa este, dar temperatura nu poate fi controlata si nu poate fi mentinuta la o valoare constanta!

Cel de-al doilea dezavantaj major provine din faptul ca aceste cuptoare sunt mari consumatoare de oxigen. Incalzirea facandu-se cu flacara deschisa, aceasta are nevoie de oxigen pentru a se intretine. Este de la sine inteles ca daca ar arde intr-o cavitate inchisa, flacara s-ar stinge din lipsa de oxigen. Din acesta cauza, cuptoarele cu gaz au in partea de jos sau/si pe partea din spate orificii de ventilatie. Rolul acestora este de a absorbi oxigenul necesar arderii flacarii si a elimina partial din gazele de ardere.

Al treilea siprobabil cel mai mare dintre dezavantaje este faptul ca gazele de ardere ajung in incinta de gatire si nimeni nu stie in ce masura acestea sunt sau nu daunatoare. Nu este suficient ca le respiram in timpul gatirii, mai infuzeaza si preparatele!

Ar mai fi de mentionat si faptul ca desi cuptorul functioneaza cu gaz, acesta are nevoie de alimentare electrica pentru aprindere, iluminare si functiile suplimentare (ventilatie, rotisor). Atentie, pentru a functiona in deplina siguranta este nevoie sa se foloseasca o priza cu impamantare!

In privinta sigurantei in utilizare, cuptoarele incorporabile moderne au sisteme de protectie pentru degajarea de gaze, acestea oprind automat alimentarea arzatoarelor daca flacara se stinge accidental. Foarte rar se intampla ca aceste cuptoare sa aiba probleme dar atunci cand se intampla rezultatele sunt dezastruoase!

A nu se intelege ca acest model de cuptor este de nefolosit. Cuptoarele cu gaz sunt foarte bune, dar numai pentru cine nu a incercat niciodata un cuptor electric. Adica acestea sunt mai putin practice, mai pretentioase in exploatare si mai greu de intretinut. Sunt insa mai economice, gatitul pe gaz fiind cel mai ieftin la ora actuala. Pentru gospodinele mai putin pretentioase nu vor constitui probleme.

Cuptoare incorporabile cu gaz

2. Cuptoarele incorporabile electrice

Folosite initial in mediile pofesionale, acestea au inceput sa fie foarte intens folosite in bucatarie dupa anii ’90 cand tehnologia a permis controlul temperaturii si programele de gatire.

Cum aleg un cuptor incorporabil electric

Cuptorul electric, incorporabil sau nu, este in fapt o incinta de gatire inchisa etans sau aproape etans, in care incalzirea se face cu ajutorul unor rezistente electrice care sunt plasate pe parte inferioara, superioara si uneori pe partea din spate.

As fi vrut sa va vorbesc mai mult despre energia electrica dar ma limitez la a va spune ca aceasta este cea mai mare descoperire a omenirii. Este cea mai convertibila si scalabila forma de energie, iar in cazul cuptoarelor acesta are cea mai buna aplicabilitate, incintele inchise etans nefavorizand pierderea de caldura si deci nici risipa de energie.

In cazul cuptoarelor incorporabile electrice nu poate fi scos in evidenta un avantaj principal deoarece sunt mai multi factori care cumulati cresc performanta si fiabilitatea acestor cuptoare in comparatie cu cele pe gaz:

 • Inchiderea etansa a usii permite o mai buna conservare a temperaturii si creste randamentul cuptorului.
 • Sistemul electric de incalzire permite controlul temperaturii elementelor de incalzire.
 • Nu degaja gaze de ardere, decat daca eventual ardeti preparatele.
 • Permite mentinerea unei temperaturi constante in incinta de gatit.
 • Sistemul electronic de control permite implementarea programelor de gatire.
 • Au functii de curatare si autocuratare, ceea ce usureaza mult intretinerea.

Cuptorul incorporabil electric are si unele dezavantaje, dar acestea sunt mult mai mici decat in cazul plitelor electrice:

 • Pretul ridicat al energiei electrice face ca gatitul electric sa fie mai scump decat gatitul pe gaz. Totusi, datorita bunei conservari a caldurii, diferentele nu sunt substantiale.
 • Necesitatea unei instalatii electrice care sa suporte un consum ridicat. Fiind un mare consumator de energie, cuptorul incorporabil electric are nevoie de o instalatie electrica dimensionata pentru a suporta consumul acestuia. Totusi. puterea totala a unui cuptor electric este de doua sau trei ori mai mica decat cea a unei plite electrice, deci nu acesta va fi cel mai mare consumator din bucatarie.
 • Spre deosebire de cuptorul pe gaz, cuptorul electric are predispozitie mai mare la defecte de natura electrica, acesta avand integrata destul de multa electronica. Toate problemele se rezolva prin retelele de service.

In privinta sigurantei in functionare, cuptoarele electrice sunt sigure numai in conditiile in care este folosita o instalatie electrica securizata, cu conductor de impamantare. In cazul in care conditiile de alimentare sunt indeplinite corespunzator acest tip de cuptor nu poate produce accidente. Nu folositi incorporabilele electrice daca reteaua electrica nu are legatura la pamant!

Am vorbit la general despre cuptoarele electrice, acestea fiind caracteristici specifice tuturor modelelor. Exista insa si caracteristici specifice, pe care le vor trata in continuare.

Cuptoare incorporabile electrice

2.1 Functii suplimentare

Cuptoarele incorporabile moderne pot avea pana la 15-20 de functii suplimentare, printre care si programele de gatire. Cele mai importante dintre acestea sunt:

 • Ventilatia
 • Incalzire rapida
 • Iluminare
 • Mentinere cald
 • Gril
 • Rotisor
 • Element de incalzire sub forma de inel
 • Coacere pe nivele
 • Control electronic al temperaturii
 • Oprire automata
 • Programe automate functie de greutate, etc

2.2 Autocuratarea

Autocuratatea este una dintre functiile importante deoarece asigura igiena cuptorului. Acesta poate fi:

 • Autocuratare Catalitica – se face cu ajutorul unor panouri catalitice montate pe peretii cuptorului. Prin componenta si firma lor, acestea retin si elimina depunerile rezultate in urma gatitului. Prezinta dezavantajul ca trebuiesc schimbate periodic.
  Cuptoare cu autocuratare Catalitica
 • Autocuratare prin piroliza – se face prin arderea depunerilor la temperaturi foarte ridicate si transformarea acestora in cenusa, fara a degaja mirosuri neplacute.
  Cuptoare cu autocuratare Piroliza
 • Autocuratare AquaClean – se face cu ajutorul vaporilor de apa. Dupa procesul de autocuratare cuptorul trebuie sters, murdaria fiind indepartata foarte usor.
  Cuptoare cu autocuratare AquaClean
 • Autocuratare EcoClean – are la baza captusirea interiorului cu materiale ceramice care nu retin murdaria. Acestea se vor curata foarte usor dar necesita o intretinere constanta.
  Cuptoare cu autocuratare EcoClean

2.3 Tipul de incalzire

Toate cuptoarele electrice au incalzire inferioara. Asta inseamna ca rezistenta care degaja caldura in incinta cuptorului va fi plasata pe partea inferioara, la fel ca la cuptoarele pe gaz. In mod natural, aerul cald se va ridica si se va realiza o circulatie care va incalzi toata incinta de gatire.

Unele cuptoare au si incalzire superioara. Acesta presupune existenta unei a doua rezistente pe partea superioara a incintei de gatire, rezistenta care va radia caldura in jos, fiind prevazuta cu un radiator special ce reflecta caldura. Acesta este foarte utila pentru preparatele la gril dar si pentru preparatele care au nevoie de coacere pe partea superioara.

Un numar redus de cuptoare au si o rezistenta inelara plasata in zona de ventilatie, aceasta avand rolul de a incalzi in mod direct fluxul de aer dat de ventilator.

Functiile de convectie si de ventilatie au rolul de a accentua circulatia aerului fierbinte in incinta de coacere pentru a avea loc un transfer de caldura cat mai bun si pentru a se mentine o temperatura cat mai uniforma.

 2.4 Eficienta energetica

Am spus mai sus ca un cuptor este un mare consumator de energie electrica. Voi detalia in continuare acest aspect pentru a putea intelege mai bine eficienta energetica a unui cuptor incorporabil electric.

Puterea totala a unui cuptor este o insumare a puterii rezistentelor pe care acesta le foloseste. Scopul acestora este de a incalzi incinta de gatire si a o mentine la o temperatura prestabilita de programul de gatire. Altfel spus, dupa ce cuptorul se incalzeste la acea temperatura rezistentele vor fi oprite, urmand sa porneasca din nou cand este nevoie sa corecteze temperatura.

Datorita inchiderii etanse, cuptoarele electrice conserva foarte bine temperatura incintei de gatire si in felul acesta au o eficienta energetica ridicata, mult superioara fata de cea a cuptoarelor pe gaz.

Acesta este motivul pentru care majoritatea cuptoarelor de pe piata (daca nu toate) au clase energetice superioare, A si A+, sau A++.

Dimensiuni si materiale

Pentru cuptoarele de bucatarie cu utilitate casnica latimea standard este de 60 cm. Se gasesc si cuptoare mai late, de 70, 90 sau chiar 120 cm, dar acestea mai rar sunt cumparate pentru bucatariile casnice.

O atentie deosebita este acordata materialelor din care este confectionat cuptorul. Acestea definesc pana la urma aspectul partii frontale si majoritatea dintre noi facem alegerea functie de aspect. Cuptorul trebuie insa intretinut si se stie ca unele materiale se curata mai greu si altele mai usor.

Usa cuptorului poate fi construita in asa fel incat acesta sa nu transmita catre exterior caldura din interiorul cuptorului. Acest sistem poarta denumirea de usa rece.

Capacitatea

Capacitatea reprezinta volumul util al incintei de gatire si este exprimata in litri, un litru fiind egal cu un decimetru cub.

Eficienta cuptorului depinde foarte mult de capacitate, cuptoarele cu capacitate mai mica avand consumul mai mic. Acestea insa nu permit gatirea in vase mari sau in cantitati mai mari.

Pe piata se gasesc cuptoare cu capacitati de la 35 litri pana la peste 70 de litri. Primele sunt potrivite pentru familii mai mici iar cele peste 50 litri pot fi folosite si in cazul familiilor de 3-4 persoane.

Concluzii

 1. Cele mai eficiente cuptoare sunt cuptoarele electrice.
 2. Cele mai economice cuptoare sunt cuptoarele cu gaz.
 3. Cuptoarele pe gaz cu functii suplimentare au nevoie si de alimentare electrica.
 4. Toate cuptoarele incorporabile, indiferent daca sunt pe gaz sau electrice, indeplinesc standardele de siguranta daca nu se folosesc improvizatii la reteaua de alimentare.
 5. Cuptoarele pe gaz au un numar redus de functii suplimentare (rotisor, gril, iluminare, ventilatie)
 6. Cuptoarele electrice au un numar mult mai mare de functii suplimentare, permitand implementarea programelor.
 7. Cuptoarele electrice sunt mai usor de intretinut decat cuptoarele pe gaz.
 8. Cuptoarele pe gaz au sanse mai mici de a se defecta dar defectele pot fi mai periculoase.

O părere

 1. Buna ziua! Eu am ales cuptor incorporabil Bosch. Ca toate produsele Bosch si acesta este un preferat al meu, poti gati toate felurile de mancare, are programe multe, utile, usor de setat. Nimic de reprosat.
  https://www.emag.ro/cuptor-incorporabil-bosch-electric-display-grill-timer-autocuratare-ecoclean-71-l-clasa-a-inox-hbg633ns1/pd/DRC243BBM/

Lasă un Răspuns

Te rog copiaza acest cod jSfuTr cu copy-paste in casuta de jos: