Ce plita incorporabila e mai buna: inductie, vitroceramica sau gaz?

Ghid achizitionare plita incorporabila

Dorinta de a alege cea mai buna plita incorporabila este justificata nu numai de trendul ultimilor ani dar si de calitatea si aspectul acestor noi utilaje de bucatarie. Dar daca sunteti in cautarea unei plite incorporabile apare si marea problema: Ce plita e mai buna si cum sa o aleg pentru a fi cat mai utila in bucatarie?
Pentru a raspunde la acesta intrebare trebuie mai intai sa stiti cateva detalii despre tipurile de plite incorporabile care se gasesc in comert si principalele caracteristici ale acestora.

A. Tipuri de plite, avantaje si dezavantaje

La alegerea unei plite trebuie sa tineti cont si de forma de energie pe care o aveti la dispozitie: gaze, curent electric sau ambele.

Dupa tipul de energie folosit se disting deci trei tipuri de plite: cu gaz, electrice si mixte.

1. Plitele incorporabile cu gaz

Vezi preturile.

Le puteti considera traditionale si sunt in continuare cele mai apreciate desi acestea ofera cele mai putine functii suplimentare. Din punct de vedere al sigurantei, acestea au integrate sisteme de protectie care previn degajarea de gaze in cazul in care se stinge flacara. Pericolul poate veni doar de la eventuale improvizatii sau defecte ale retelei de gaz. Veti vedea ca si la plitele electrice exista astfel de pericole in cazul improvizatiilor.

Plita incorporabila cu gaz Bosch

Contrar asteptarilor, gatitul la flacara nu este cel mai rapid si nici nu are cel mai bun randament acesta depinzand foarte mult de calitatea gazului din retea precum si de adaptarea intre dimensiunea vasului folosit si dimensiunea arzatorului. Intotdeauna flacara trebuie sa fie integral acoperita de vas pentru a oferi un randament bun. Desi caldura transmisa de flacara se adapteaza pe orice suprafata, daca vasul este prea mic o mare parte din caldura se dagajeaza pe langa peretii vasului (caldura se propaga in plan vertical). Cu toate acestea, chiar daca pierderile sunt mari, gatitul pe gaz inca este cel mai ieftin.

Materialele folosite la plitele pe gaz sunt cele mai diverse dar de obicei la modelele noi predomina inoxul si inoxul antiamprenta iar la modelele mai ieftine inca se foloseste tabla emailata. Materialele ceramice au inceput si ele sa fie folosite la plitele cu gaz foarte scumpe si ofera avantajul unei intretineri usoare, acestea neputand fi patate si fiind imune la coroziune dar, din pacate, sunt si casante.

La o plita pe gaz trebuie urmarit sa aiba sistem de siguranta (acum toate au), aprindere cu o singura mana, sa aiba pe cat posibil gratare din fonta (atentie, sunt bune dar casante), sa aiba butoanele pe partea frontala (daca nu preferati altfel), sa aiba arzatoarele dispuse pe colturi pentru a avea acces mai usor la toate vasele si, in cazul in care considerati necesar, sa aiba arzator dublu sau cu tripla coroana pentru WoK.

Ar mai fi aici de mentionat o problema in privinta aspectului. In majoritatea cazurilor instalatia de gaze este pozitionata in asa fel incat poate afecta aspectul incaperii. Daca doriti ca bucataria sa fie amenajata fara conducte amplasate pe pereti, fara robinete si regulatoare, ar trebui sa va ganditi de doua ori inainte de a cumpara o plita pe gaz.

Vezi oferta de preturi la plitele incorporabile cu gaz

2. Plitele incorporabile electrice

O prima atentionare in cazul in care doriti sa optati pentru o plita electrica este legata de instalatia electrica. Plitele electrice au consum foarte mare si ca atare trebuie o instalatie electrica bine dimensionata si obligatoriu cu impamantare, altfel circuitele electrice se vor incalzi, plita va avea randament scazut iar siguranta familiei va fi compromisa. Nu vreau sa intelegeti gresit: plitele electrice sunt cele mai sigure daca instalatia electrica este buna, corect dimensionata si fara improvizatii, dar sunt sanse mari ca priza pe care o aveti deja in bucatarie sa nu fie potrivita pentru a alimenta o plita electrica!

Plitele incorporabile electrice pot fi impartite pe trei categorii, dupa modul de functionare si detaliile constructive:

2.1 Plite electrice clasice cu arzatoare metalice.

Nu se mai comercializeaza.

Acestea au de obicei trei sau patru arzatoare metalice plantate pe un blat emailat sau de inox. Dintre toate plitele electrice, acestea au cele mai multe dezavantaje, intretinerea fiind greoaie si nivelul de uzura ridicat, mai ales la cele foarte ieftine.
Bineinteles, exista si aici produse de lux, realizate cu materiale de foarte buna calitate, rezistente si fiabile, dar tot dificil de intretinut vor fi iar randamentul arzatoarelor o sa scada in timp datorita depunerilor arse care se vor acumula.

Plita incorporabila electrica Whirlpool

Randamentul este superior fata de plitele cu gaz dar numai pentru vasele cu fundul perfect plat, fara nici cea mai mica deformare sau curbura si numai daca arzatoarele sunt perfect curate…

De obicei plitele electrice clasice nu au functii suplimentare sau au foarte putine. La multe modele, asa cum am spus, randamentul scade in timp, atat datorita sitemului de incalzire cu rezistor de nichelina cat si datorita depunerilor care se formeaza pe suprafata arzatoarelor, acestea fiind greu de curatat si impiedicand transferul termic intre arzator si vas.

Ofertele la acest tip de plite sunt limitate, majoritatea producatorilor folosind acum tehnologii mai noi.

2.2 Plitele electrice vitroceramice

Vezi preturile.

Vitro = sticla si vine din latinescul vitrum. Vitroceramica inseamna deci sticla ceramica.
Sunt de obicei cele mai aspectuoase si uneori acesta este si principalul element care conteaza atunci cand alegerea e facuta de doamne. Suprafata vitroceramica este foarte rezistenta la zgarieturi, nu corodeaza, nu se pateaza si se curata foarte usor, intretinerea fiind simpla pentru aceste plite. Sunt mai sigure ca plitele electrice clasice datorita faptului ca stratul vitroceramic este si un bun izolator electric. Sunt insa sensibile la lovitiri si la schimbari bruste de temperatura, adica se pot sparge.

Ilita incorporabila ceramica Elecrolux

Randamentul este superior fata de plitele electrice clasice, sistemul de incalzire concentrand caldura pe suprafetele vitroceramice marcate de pe plita, numite zone de gatire. Caldura este produsa de elemente cu randament superior. De obicei exista patru zone de gatire cu dimensiuni si puteri diferite.

Modelele noi au integrate functii superioare permitand reglarea temperaturii in trepte foarte mici, oferind o temperatura constanta de gatire, avand protectie impotriva pornirii accidentale si oprire automata.
Transmiterea caldurii catre vasul de gatire se face prin contact si radiere in gama infrarosu, randamentul fiind superior plitelor electrice clasice dar scade daca cele doua suprafete nu se suprapun perfect (dar nu atat cat la plitele electrice clasice, o parte din caldura fiind transmisa sub forma de radiatie infrarosie). Pentru a avea cel mai bun randament, trebuiesc deci folosite numai si numai vase cu fundul perfect plat si fara depuneri.

Vezi oferta de preturi la plitele vitroceramice

2.3 Pliete electrice cu inductie

Vezi preturile.

Sunt cele mai spectaculoase si eficiente dintre sistemele de gatire, avand o caracteristica pe care multi o inteleg mai greu: sunt RECI! Si cand spun sunt reci, ma refer la faptul ca sunt reci atunci cand functioneaza. Mai mult, acestea ofera si un grad ridicat de siguranta, bobina de inductie putand transmite energia catre vas prin absolut orice strat izolator.

Plita cu inductie Gorenje

Dar mai intai vreau sa va spun ca multi cumparatori confunda, poate si datorita aspectului, plitele cu inductie cu cele vitroceramice. Desi acestea au aspect asemanator, sunt total diferite din punct de vedere constructiv. Cum sunt construite si cum functioneaza puteti vedea accesand articolul dedicat plitelor cu inductie.

Desi sistemul cu inductie a fost descoperit de multa vreme fiind prima data utilizat in siderurgie pentru topirea minereurilor fieroase, desi implementarea pentru gatit s-a facut inca din anii 80, acesta a fost considerat prea costisitor din punct de vedere al cheltuielilor de productie, in ciuda randamentului superior si, astfel, plitele cu inductie au avut mai intai utilitate industriala si abia mai tarziu au fost disponibile pentru utilizatorii casnici.

Randamentul superior este garantat de principiul de functionare al acestor plite care nu transmit catre vasul de gatire caldura ci transmit energie. Adica plita transmite prin inductie magnetica (magnetic = nepericulos) energie catre un vas din material fieros si acesta se incalzeste. Altfel spus, plita va fi rece si vasul se va incalzi. Normal ca si plita va prelua o parte din caldura de la vas, incalzirea fiind insa una usoara.

Avantajele acestui sistem de gatire sunt multiple, de la randamentul ridicat, distriburia uniforma a caldurii, timp mai mic de gatire, functii suplimentare, etc. La fel ca si plitele vitroceramice, plitele cu inductie sunt foarte usor de intretinut, fiind imune la pete, coroziune si fiind foarte usor de curatat. Sunt sensibile la lovituri dar, neincalzindu-se, nu sunt expuse la schimbari bruste de temperatura.

Un mare avantaj este constituit de faptul ca plitele cu inductie nu au pierderi de energie daca dimensiunea vasului nu se adapteaza cu dimensiunea arzatorului, asa cum se intampla la toate celelalte plite (cand caldura disipata se ridica pe langa peretii vasului pierzandu-se). Pur si simplu puterea se regleza automat dupa dimensiunea vasului, acest fapt contribuind din plin la eficienta energetica superioara.

Vezi si: Cea mai buna plita cu inductie

Ca principal dezavantaj este faptul ca nu poate fi folosit orice vas, fiind obligatorii vasele din materiale fieroase (otel, otel emailat, fonta, inox, etc) sau vase cu insertii fieroase (cazul tigailor de aluminiu care pot fi folosite pe inductie). Nu pot fi folosite vase clasice din aluminiu, vasele ornamentale de cupru sau din orice alt material nefieros.

Datorita evolutiei tehnologice din ultimii ani, plitele cu inductie au acum preturi accesibile dar modelele de top raman in continuare printre cele mai scumpe.

Vezi oferta de preturi la plitele cu inductie

3. Plitele incorporabile mixte

Vezi preturile.

Acestea imbina tehnologiile folosite la celelalte tipuri de plite pentru a obtine un maxim de utilitate. De obicei se face o combinatie intre o plita cu gaz si una vitroceramica sau, mai rar, cu inductie.

Plita incorporabila mixta Bosch

Avantajele sunt multiple: se poate gati atat electric cat si pe gaz, adica aproape in orice conditii; se pot folosi orice fel de vase pentru gatit, daca nu merg pe vitroceramic sau inductie merg cu siguranta pe gaz; functie de retetele preparate se poate alege daca prepararea se face pe gaz sau electric; in cazul in care una din formele de energie este intrerupta se poate folosi cealalta pentru gatit, etc.

Daca va asteptati ca acestea sa fie exagerat de scumpe, va inselati. Sunt intr-adevar mai scumpe dar nu inaccesibile, printre ele gasindu-se si modele cu preturi foarte atragatoare.

Vezi oferta de preturi la plitele mixte

B. Eficienta si timpul de gatire

Ati observat probabil ca in ultima vreme se acorda o importanta foarte mare eficientei energetice. Este si normal, in conditiile in care energia este din ce in ce mai scumpa iar restrictiile impuse de incalzirea globala vor fi pe viitor din ce in ce mai mari.
Dar mai important decat eficienta energetica este timpul de gatire, in lumea de astazi nimic nu este mai pretios ca timpul.

Aproape paradoxal, cele doua specificatii sunt legate intre ele, eficienta energetica fiind in majoritatea cazurilor proportionala cu timpul de gatire si avand ca element principal de diferentiere transmiterea caldurii de la plita la vasul de gatire.

Iata mai jos un tabel cu timpii necesari pentru fiecare tip de plita pentru incalzirea a 2 litri de apa de la temperatura de 20°C la temparatura de 90°C:

Timp incalzire pe tipuri de plite incorporabile
Cu albastru este reprezentat timpul de gatire pentru fiecare tip de plita iar cu rosu diferenta de timp fata de plitele cu inductie

Dupa cum observati cel mai mic timp de incalzire il au plitele cu inductie, fiind urmate de plitele pe gaz si cele vitroceramice, la distanta mare gasindu-se plitele electrice clasice.

Corelarea dintre eficienta energetica si timpul de gatire prezentat in tabelul de mai sus este valabila doar in situatia in care se respecta specificul de gatire pentru fiecare plita:

 1. La plitele cu inductie sa se foloseasca vase din materiale corespunzatoare.
 2. La plitele pe gaz sa se respecte corelarea dintre dimensiunea vasului si dimensiunea arzatorului:
  • Daca arzatorul este prea mare, caldura se va degaja pe langa peretii acestuia si eficienta energetica va fi mai mica
  • Daca arzatorul este prea mic, nu va avea puterea necesara pentru o preparare rapida.
 3. La plitele vitroceramice, vasul de gatire sa aiba fundul perfect plat pentru a permite un bun transfer al caldurii.
 4. La plitele electrice clasice, vasul de gatire sa aiba fundul perfect plat si arzatoarele sa fie bine curatate, pentru a permite un bun transfer al caldurii

S-a tot discutat despre faptul ca gatitul electric este mai ieftin decat gatirul pe gaz. Acest lucru nu este adevarat, cel mai ieftin gatit inca este cel pe gaz. Acest lucru se daroreaza nu eficientei energetice ci pretului ridicat pe care il are energia electrica. Nici nu ar putea fi altfel in conditiile in care o mare parte din energia electrica (circa 60%) este inca produsa din hidrocarburi si carbune.

C. Materiale

La plitele incorporabile moderne sunt folosite de obicei trei tipuri de materiale:

1. Tabla emailata

 • Tabla emailata este folosita de obicei la plitele pe gaz sau la cele electrice clasice, cu arzatoare plantate pe blat.
 • Plitele din tabla emailata sunt cele mai ieftine de pe piata dar si cele mai putin rezistente in timp, acestea avand totodata si un aspect comun.
 • Cea mai mare problema o reprezinta intretinerea, tabla emailata se zgarie usor si se poate pata la temperaturi mari.
 • Nu rar se intampla ca umezeala sa afecteze aceste plite si sa apara urme de rugina.

2. Inox

 • Inoxul este folosit, de asemenea, tot la plitele pe gaz sau electrice clasice.
 • Datorita faptului ca nu rugineste, inoxul este mult mai rezistent in timp.
 • Intretinerea este insa costisitoare, inoxul putandu-se pata sau zgaria.
 • Plitele moderne au inox de buna calitate, antiamprenta.

4. Sticla ceramica (vitroceramica)

 • Sticla ceramica este folosita mai nou la toate tipurile de plite: vitroceramice, cu inductie si pe gaz.
 • Este cel mai elegant material, plitele avand un aspect deosebit.
 • Are marele dezavantaj ca este casanta, se poate sparge la socuri puternice, cel putin teoretic.
 • Este sensibila la schimbari bruste de temperatura dar acest lucru se resimte numai la plitele vitroceramice.
 • Foarte rezistenta la zgariere, foarte usor de curatat si intretinut.

Comparantia este simpla, castiga detasat sticla ceramica!

D. Alte considerente legate de plite

Ce plita e mai buna?

Acum, bineinteles ca dumneavoastra va veti oferi singur raspunsul, functie de buget, functie de energia pe care o aveti disponibila si functie de preferintele dumneavoastra.

Dimensiunea

Veti descoperi ca exista pe piata unele plite mai mari sau plite foarte mici cu doar doua arzatoare. Nu o consider un parametru important, fiecare alegand dimensiunea plitei incorporabile dupa necesitate, dupa dimensiunile bucatariei sau pur si simplu dupa gusturile sale.

Producatorul

Urmatoarea problema care poate sa apara este alegerea unui producator de incredere. Aici deja este o problema mai delicata pentru ca nimeni nu o sa va spuna clar care produse sunt mai fiabile si care au o rata mai mare de intrare in service.

Cu toate acestea, sunt producatorii consacrati in care puteti avea incredere. Daca produsele lor nu vor rezista, nici altele nu o vor face mai bine: Bosch, Hotpoint, Gorenje, Electrolux, Whirlpool, Beko, Zanussi, etc. Cam in aceasta ordine dar nu neaparat si cu specificatia ca nu am mentionat producatorii ale caror incorporabile inca nu le-am adaugat in site.

Daca Bosch are cele mai fiabile produse Hotpoint este considerat producatorul cu cel mai bun raport calitate pret, produsele lor fiind mai ieftine si avand functionalitati extinse. Gorenje si Electrolux au iarasi produse superioare, de foarte buna calitate dar si acestea au preturile maricele. Beko si Zanussi va ofera de obicei cele mai accesibile produse, foarte bune, sigure si fiabile in raport cu pretul.

Va mai pot spune, dar cu siguranta ati observat si dumneavoastra, ca exista o legatura directa intre calitate si pret, din care cauza trebuie sa va ganditi bine daca alegeti in acelasi buget o plita cu mai putine functii dar de la un producator mai bun sau una cu mai multe functii dar de la un producator nu la fel de bine cotat. Cu siguranta si una si cealalta vor fi bune, functionale 100%, dar poate diferi fiabilitatea….

Nivelul de siguranta

Ati observat ca la fiecare model am facut referiri la nivelul de siguranta. Electrocasnicele folosite in bucatarie sunt utilaje de mare putere si pot reprezenta un pericol daca nu sunt instalate si folosite cum trebuie.

In cazul plitelor pe gaz pericolele pot veni in primul rand de la instalatia de gaz, plitele dispunand acum de protectii pentru stingerea flacarii si  exclud degajarea de gaze in astfel de conditii. Dar ce se intampla cand uitam o oala pe foc? Dezastru! Mult fum, multe gaze de ardere, miros inecacios, toxic.

Toate acestea sunt povesti in cazul plitelor electrice. Adica puteti uita si la acestea mancarea pe foc dar majoritatea plitelor electrice au o protectie prin care vor fi oprite automat daca nu le atingeti o perioada de timp presetata. Raman insa problemele legate de instalatia electrica…

Pentru a preveni electrocutarea, toate electrocasnicele de bunacatarie (nu numai plitele) trebuiesc conectate numai si numai la instalatii electrice cu prize de impamantare. Astfel, veti fi in siguranta in cazul aparitiei unui defect. Instalatia electrica trebuie de asemenea dimensionata pentru un consum atat de mare. Se recomanda o instalatie pe fire de cupru, cu protectie separata de restul casei.
Pentru mai multe detalii puteti citi si „Calculul sectiunii conductoarelor pentru alimentarea incorporabilelor electrice„.

E. Cum alegem plita incorporabila?

Plita incorporabila o veti alege in mod categoric functie de buget dar sunt cateva elemente de care obligatoriu trebuie sa tineti cont:

 1. Tipul de energie pe care il aveti la dispozitie: Energie electrica sau energie electrica si gaze.
 2. Aspectul. Aici sunt mai multe de spus, aspectul fiind dat in principal de materialul din care este confectionata plita. Tineti cont ca mai usor de intretinut sunt plitele din materiale ceramice dar nu uitati nici ca acestea sunt casante.
 3. Functiile suplimentare. Daca doriti o plita cu functii suplimentare aceasta va trebui sa fie obligatoriu electrica: vitroceramica sau cu inductie.
 4. Bugetul alocat pentru instalare. In cazul plitelor electrice este posibil sa aveti nevoie de modificarea instalatiei electrice. In cazul plitelor cu gaz de asemenea, dar modificarea instalatiei de gaz este mult mai costisitoare.
 5. Bugetul lunar pentru energie. Cel mai ieftin gatit este cel pe gaz. Plitele electrice au consum mai mare, mai ales in situatia in care se folosesc toate arzatoarele.

Si nu uitati: orice plita incorporabila cumparati va fi mai buna, mai eleganta si mai sigura decat vechiul aragaz!

Cu speranta ca nu v-am plictisit, va doresc sa faceti o alegere cat mai buna!

9 Păreri

 1. Foarte clar explicat si cel mai bine descris ! Multumesc si felicitari !

 2. Am nevoie de un sfat. Am o masina de gatit Zanussi cu plita din inox. Am facut o prostie, am copt ardei si s-a patat plita (arata ca si cum ar fi arsa in jurul arzatorului). Nu am reusit sa indepartez petele cu solutii pentru inox (am folost Cif, un spray special pentru inox). Exista o solutie pentru asa ceva ? (in afara de o plita noua, bineinteles).
  Multumesc.

  • De obicei plita nu mai poate fi facuta sa arate ca noua dar puteti incerca o polisahre. Depinde si de finisajul pe care il are inoxul (mat, rizuri, lucios, etc). Praful de curatat va lasa zgarieturi foarte fine, abia vizibile, mult mai „estetice” decat zona arsa. Incercati pe o suprafata mica, in spatele arzatorului unde este mai putin vizibil, frecati intens cu miscari circulare cu pasta microabraziva sau chiar TIX si daca rezultatele sunt satisfacatoare abia atunci folositi pe toata suprafata.

 3. Pentru cresterea vanzarilor , chiar si firmele mari apeleaza la reclama mincinoasa. Dupa un an si zece luni de foloaire, sticla vitroceramica de la o plita pw gaz incorpra ila, marca Whirpool, a explodat (inclusiv cu aruncat cioburi pe jos). In prezent se folosesc in reclama tocmai de oferta unei garantii de patru ani. Dar concret, singurele componente in garantie sunt arzatoarele (conform celor afirmate de cei din callcenter-ul Whirpool). Sticla nu e acoperita de garantie. Si apropps de aceasta marca, odata cu plita am achizitionat si un cuptor si o masina de spalat vase, tot whirpool. Carticelele cu garantia componentelor e aceeasi. De fapt acea carticica are un sir destul de lung de componente care nu sunt in garantie. Si atunci de ce n-as apela mai degraba la o firma noname care poate vrea si ea sa scoata capul pe piata oferind poate clientului si ceva mai mult decat aproape-nimicul oferit de firmele cunoscute? Culmea e ca clientul mai si plateste uneori in plus garantii extinse pentru … nimic.

Lasă un Răspuns

Te rog copiaza acest cod 42pC2m cu copy-paste in casuta de jos: